Annons

Svenske kocken ska laga hem guldpokal – till Norden

NYHETER. Till vardags jobbar Anton Husa, 24, på Michelin-krogen Upper House i Göteborg.
Men 12 maj representerar han Norden och Baltikum i tävlingen som räknas som VM för unga kockar. ”Jag vågar hoppas på pallplats. Jag känner mig så pass säker och väl förberedd”, säger han.
Annons

Tio kockar tävlade i höstas i en uttagning att få representera regionen Norden och Baltikum i det som räknas till unga kockars VM. Vinnaren Anton Husa ska nu vässa sina knivar gentemot 20 andra tävlande kockar i Milano 12-13 maj.

– Det känns bra, jag är taggad! Jag ska bara gå in och göra min grej och fokusera på att jag ska göra det så bra som möjligt.

Växer i renommé

Tävlingen, San Pellegrino Young Chef Award, har på senare år blivit en språngbräda för yngre kockar som tidigt vill ut och tävla internationellt. För Anton Husa satsade han på denna istället för svenska Årets Kock.

– Jag fick nys om tävlingen första gången via min kökschef och tyckte att det lät intressant. Just hela grejen att det är en sådan stor internationell tävling och att man i princip får skapa vilken rätt man vill det som lockade mest. Sedan peppade jobbarkompisarna mig att söka.

Till skillnad från andra tävlingar så lagar man också samma rätt rakt igenom. Man får förfina den under resans gång, men inte förlora större delen av dess originaluttryck. På Antons tävlingstallrik ”Torsk med purjolöksfjäll” finns karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse.

– Grundtanken bakom rätten var att jag ville använda råvaror som jag själv tycker är väldigt goda och göra något extra och speciellt med dem. Sedan också hade jag hela tiden i bakhuvudet att det skulle vara råvaror man kunde få tag i oavsett årstid.

Världskända kockar i juryn

Men. Ett litet orosmomentet just nu är att tävlingsledningen inte riktigt har koll på Antons Husas huvudråvara.

– Jag fick just ett litet konstigt mejl där de frågade om jag ville ha saltad eller fryst torsk. Nej den ska såklart vara färsk, svarade jag. Men jag tar med egen torsk för säkerhets skull och så får vi väl leta där i Milano också.

Under tävlingsdagen har Anton Husa fem timmar på sig att laga upp tio tallrikar. I juryn sitter sju världsberömda kockar: Annie Feolde, Virgilio Martinez, Paul Pairet, Brett Graham, Ana Ross, Dominique Crenn och Margarita Fores. De utvärderar rätterna efter faktorerna ingredienser, färdighet, innovation, utseende och budskap.

Har du någon koll på hur konkurrensen ser ut?

– Jag har inte tittat så mycket på de andra tävlande. Bara vid första anblick känns det som tävlanden från USA och Afrika-Mellanöstern är starka. Men jag försöker att inte tänka så mycket på de andra för det spelar egentligen ingen roll, säger Anton Husa.

Vad tror du om din egna chanser?

– Jag vågar hoppas på pallplats. Jag känner mig så pass säker och väl förberedd.