Annons

Svenskt kockguld i Yrkes-EM

zoom Den svenska truppen kammade totalt hem tre guld och ett brons i Yrkes-EM. Besöksnäringens guld stor Kocken Viktor Thulin för. Foto: Pressbild
Den svenska truppen kammade totalt hem tre guld och ett brons i Yrkes-EM. Besöksnäringens guld stor Kocken Viktor Thulin för. Foto: Pressbild
NYHETER. Det blev två medaljer till yrken i besöksnäringen när Yrkes-EM avgjordes i Budapest i helgen. Kocken Viktor Thulin från Genarp kammade hem guldet: ”Medaljen betyder väldigt mycket för min framtid, vinsten öppnar dörrar i branschen”.

Annons

Det är mycket att fira i den svenska kockvärlden just nu. Inte nog med att Årets Kock avgjordes i helgen, när den tionde upplagan av Yrkes-EM avgjordes i Budapest i helgen kämpade 500 unga talanger från hela Europa om medaljerna. Och när resultatet presenterades på lördagskvällen stod det klart att 22-åriga kocken Viktor Thulin, som till vardags jobbar i köket på Marriott Hotel i Köpenhamn, kammat hem guldmedaljen.

– Det känns riktigt bra. Det var lite overkligt när jag sprang upp på scenen för att ta emot medaljen.

Vad betyder vinsten för dig?

– Medaljen betyder väldigt mycket för min framtid, vinsten öppnar dörrar i branschen och jag får möjlighet att tävla vidare i andra kocktävlingar. I och med vinsten ser folk vem jag är och vad jag går för.

Hur kommer det sig att du lyckades ta hem guldet?

– Jag tror att jag jobbar väldigt lugnt, även fast jag har mycket att göra, så jag hade rent och snyggt på min station. Sedan fokuserade jag på att hålla det enkelt, med riktigt goda smaker. Det är en fördel när man har ont om tid.

Vad var svårast?

– Det var nog sista dagen när vi skulle laga tre rätter från grunden på två och en halv timme, utan några förberedelser. Jag tyckte att det blev väldigt stressigt, men det slutade ju bra, nu står jag här med en guldmedalj.

Hur ska du fira?

– Jag kommer att fira tillsammans med min familj hemma.

Bronsmedaljen togs av Emil Fäldt, som arbetar som receptionschef på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Och det var arbetsgivarens stöd som tog honom upp på prispallen.

– Det känns fantastiskt att ta bronsmedaljen, jag är jättenöjd. När jag först kom till tävlingen insåg jag hur hård konkurrensen var, men jag bestämde mig för att jag skulle upp på scénen – och det lyckades.

Hur har din arbetsgivare stöttat dig i ditt tävlande?

– De har verkligen gett mig support och tid att förbereda mig. Jag fick alltid åka iväg på lagträffar och innan jag reste ner till tävlingen kom den högre ledningen fram och önskade mig lycka till med en fin resväska. Det kändes jättebra.

Du har gått från extrajobb på Clarion Hotel & Congress Malmö Live till att bli receptionschef på hotellet, vad har din arbetsgivare betytt för din utveckling i branschen?

– Jättemycket, att de vågar tro och chansa på någon som inte har så stor erfarenhet är helt otroligt.

Har du siktet inställt på fler tävlingar?

– Om det dyker upp nya tävlingar så ställer jag såklart upp, jag tycker att det är sjukt kul att tävla.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...