Annons

Sverige på fjärdeplats i Kock-EM – ”vi vann bästa läktaren”

zoom Team Sweden i tävlingsköket.
Team Sweden i tävlingsköket.
NYHETER. Under torsdagen lagade Sverige hem en fjärdeplats i Bocuse d’Or i Budapest. Utanför prispallen, men med en startplats i VM i Lyon säkrad. ”Vi vann i alla fall bästa läktaren med de bästa supportrarna” säger kandidat Jimmi Eriksson.
Annons

Det fanns en del av publikläktaren som lät extra mycket under torsdagens tävling på Hungexpo i Budapest. Klackens hängivna stöttning av det svenska laget kommenterades flera gånger av konferenciererna.

– Den energin som man får av hejarklacken är ovärderlig, säger en trött Jimmi Eriksson när Besöksliv når honom efter tävlingsdagen.

Han är nöjd med lagets prestation efter 5 timmar och 35 minuters intensiv tävling i köksbåset. Men samtidigt är Eriksson besviken över att ha hamnat precis utanför prispallen.

– Vi vann i alla fall bästa läktaren med de bästa supportrarna.

Thilda Mårtensson prisades

Det blev plats nummer fyra, och pallen dominerades av Norden med Norge (brons), Ungern (silver) och Danmark (guld). Laget knep priset Bästa fatservering och Thilda Mårtensson – som för övrigt vann Visitas tävling Gymnasie-SM 2020 – fick det prestigefyllda priset Bästa commis.

– Jag är så glad för Thildas skull, hon är så driven och det är kul att ha med just henne på den här resan. Vi vet vad vi behöver behöver jobba på nu inför Lyon. Men vi hade ett bra flow under tävlingen, vi jobbade rent och snyggt, levererade på tid och hade kul, säger Jimmi Eriksson.

Koordinator Albin Edberg som var på plats i Budapest säger att Sverige fick en drömstart. Köksgenomgången där metodjuryn kontrollerar köket och lagets mise en place tog tio minuter, för andra länder tog det exempelvis 45 minuter.

”Det absolut bästa de lagat”

Under själva tävlingen ska det svenska laget ha arbetat metodiskt och under kontroll utan någon större fadäs, skador är nämligen inte helt ovanliga i Bocuse-sammanhang. Exempelvis skar Tommy Myllymäki sig illa i tummen under Bocuse d’Or i Lyon 2011. Det till trots tog han silver.

Myllymäki är sedan förra året president för det svenska laget och sitter således i juryn, nu fick han bedöma lagens kötträtt.

– Jag tycker Sverige gjorde en bra tävling, och den maten som de lagade idag var det absolut bästa de lagat.

Siktet inställt på guldet

Konkurrensen tätnar överlag, enligt honom. Men få vågar ta ut svängarna i EM, de flesta lagar lite mer säkra kort för att ta sig vidare till VM och där kunna leverera mat som är mer nyskapande.

– Allt handlar om att tänka rätt från början och sätta en teknik som håller. Vi har många idéer som vi inte visat upp än, säger Jimmi Eriksson.

Kock-VM i Lyon brukar traditionsenligt arrangeras i januari. Än har inga datum släppts men redan nästa vecka växlar det svenska laget om och ställer siktet dit. För där är det bara ett mål som gäller.

– Än är det inte över. I Lyon är det bara guld som gäller, säger Jimmi Eriksson.

LÄS ÄVEN: ”Om tio år tävlar jag i kock-VM”

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...