Annons

Sverige sopade banan med stjärnor

zoom Sverige kammade hem totalt åtta stjärnor i Guide Michelin. En skräll<br />
som kan locka foodies från hela världen.  Foto: Colourbox och Guide Michelin
Sverige kammade hem totalt åtta stjärnor i Guide Michelin. En skräll
som kan locka foodies från hela världen.
Foto: Colourbox och Guide Michelin
NYHETER. Med pompa och ståt delades de nordiska Michelinstjärnorna ut i Köpenhamn igår. Extra bra gick det för Sverige som fick sin första 3-stjärniga restaurang.  
–Vi är nu med på kartan över de länder i världen med ”svart bälte i gastronomi”, säger matskribenten Mattias Kroon.
Annons

I Norden har krögare länge känt sig lite förbisedda av den franska traditionella gastrobibeln. Men sedan Guide Michelin för två år sedan utökade sina upptagningsområden i Sverige och bland annat gav Fäviken i Järpen två stjärnor så har det börjat röra på sig.

Storslam för Sverige

Igår kväll blev det storslam för svenska krogscenen som förärades med åtta nya stjärnor, vilket innebär totalt 32 stjärnor för Sverige.

Restaurant Frantzén i Stockholm lyckades efter bara sex månaders öppettid knipa tre stjärnor direkt, något som är mycket ovanligt.

–Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan, säger Michael Ellis, International Director för Michelin-guiderna.

Självförtroende till svenska kockar

Men vad betyder tre stjärnor för svensk gastronomi i stort? ”Oerhört mycket”, tror matskribenten Mattias Kroon som haft den här utmärkelsen på känn.

–Sverige är nu med på kartan över de länder i världen med ”svart bälte i gastronomi. Fler extrema uteätare kommer att bege sig till Sverige och Stockholm, och kommer såklart även att besöka andra krogar när de är här. Dessutom kommer fler kockar att och krogar ta chansen och våga satsa, för det kan absolut vara värt det. Frantzén har bevisat att det är möjligt.

En ”Bib” till Agrikultur

Under utdelningen stod det även klart att Skåne fått ytterligare en 2-stjärnig restaurang. Det var Daniel Berlin i Tranås som prisades, en kock som enligt Kroon har stor potential att inom några år även han knipa en tredje stjärna.

Tre nya restauranger förärades med 1 stjärna: SAV i Malmö, Aloë i Stockholm och Agrikultur. Den sistnämnda restaurangen blev dubbelt prisad då deras Bar Agrikultur även kammade hem en så kallad ”Bib”, en utmärkelse som berättar att här finns vällagad mat till rimligt pris.

– Jag är helt mållös, sa kocken Filip Fastén när han klev upp på scenen för att motta utmärkelsen.

 

Filip Fastén (hatt), Joel Åhlin (sittandes) från Agrikultur.

Sverige dominerade den nordiska utdelningen. Är det ett kvitto på en högre gastronomisk status?

–Det finns otrolig potential. Till de olyckskorpar som kraxar om att gastronomi i Sverige och Norden skulle vara på väg ut så är det här ett starkt motbevis, säger Mattias Kroon.

 Vilket ställe har gått Michelin-inspektorerna helt förbi, enligt dig?

–Ska jag bara välja ett ställe så blir det Taxinge krog utanför Stockholm. Det är en liten men högst unik krog som skulle behöva lite mer uppbackning och uppmärksamhet för att kunna växa till något fantastiskt.