Annons

Thailändsk superstjärna i Årets kock-juryn

zoom Thailändska stjärnkocken Pam Pichaya. Foto: Pol Divina och Restaurant Potong
Thailändska stjärnkocken Pam Pichaya. Foto: Pol Divina och Restaurant Potong
NYHETER. ”Jag känner en djup uppskattning för det svenska köket”, säger stjärnkocken Pam Pichaya som bidrar med ett globalt perspektiv till finaljuryn i Årets kock.
Annons

Deltagarna i dagens final av Årets kock blir bedömda av en extra namnkunnig jury. Prins Carl Philip deltar i juryarbetet tillsammans med några av Sveriges mest meriterade kockar, som breddas med ett internationellt perspektiv när asiatiska kockstjärnan Pam Pichaya deltar i juryarbetet under hela finaldagen.

Prisad som yngsta kock någonsin

Så sent som i våras tilldelades Pam Pichaya Michelins Thailand Opening of the Year Award som yngsta kock någonsin och fick även en Michelinstjärna för sin nya restaurang Potong i Bangkok.

Besöksliv ställde några frågor till henne inför dagens juryuppdrag.

– Jag är väldigt hedrad över att vara en del av Årets kock-juryn. Även jag har arbetat hårt under kocktävlingar, jag stod bland annat som vinnare 2011 i tävlingen ”Asia Youth Hope Cooking” av Les Disciples d’Escoffier. Så jag har verkligen varit i de tävlandes kläder, säger Pam Pichaya.

Vad hoppas du kunna bidra med för nya perspektiv till årets jury?

– Jag tror att jag kan ta med mig både en unik, asiatisk touch och ett globalt perspektiv. Jag brinner för att använda mina kulinariska färdigheter och jag letar alltid efter nya och innovativa sätt att tänja på gränserna i köket, säger hon och fortsätter:

– Jag är också engagerad i att använda min plattform som kock för att främja inkludering i branschen, genom att uppmärksamma de olika kulinariska kulturer som finns i världen. Det ska bli intressant att se hur de tävlande representerar mångfalden i det svenska samhället.

Har du suttit med i juryn för några andra tävlingar tidigare, i så fall vilka?

– Ja, jag har varit med i juryn för flera andra kulinariska tävlingar. Till exempel i San Pellegrino Young Chef, Top Chef Thailand under alla säsonger och i gästjuryn för Top Chef Middle East.

Vilket förhållande har du till det svenska köket?

– Jag har en djup uppskattning för det svenska köket och dras särskilt till landets fokus på säsongsbetonade och lokala råvaror. Jag har också blivit imponerad av svenska kockars kreativitet och innovation. Särskilt intresserad är jag av att utforska hur svenska råvaror och mattraditioner kan införlivas i modern matlagningsteknik, säger Pam Pichaya.

Vilket tävlingsmoment ser du som viktigast?

– Hur de tävlande använder sina färdigheter för att tolka tävlingstemat och för att skapa rätter som är både läckra och visuellt fantastiska. Även precisionen och matlagningstekniken bakom varje rätt är viktig för mig, säger Pam Pichaya och tillägger att hon även uppskattar att se hur de tävlande interagerar med varandra och arbetar tillsammans som ett lag.

– Lagarbete är en viktig färdighet för alla framgångsrika kockar. Jag blir alltid imponerad av att se hur de tävlande stöttar och uppmuntrar varandra under tävlingar.

Se finalen av Årets kock här kl 21 ikväll.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...