Annons

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

zoom Tävlingslysten. Att bli utmanad är största anledningen till att tävla, säger sommelier Tina Johansson.
Tävlingslysten. Att bli utmanad är största anledningen till att tävla, säger sommelier Tina Johansson.
HALLÅ DÄR. I veckan tävlade Tina Johansson, 23, i champagnehustävlingen Ruinart Challenge. Som bästa svensk knep hon en andraplats. Besöksliv fick sig en pratstund.
Annons

Grattis till en åtråvärd andraplats bland 24 nordiska tävlanden. Vågade du hoppas att komma så nära vinst?

–Tack så mycket! Jag hoppas självklart alltid på att ta mig så långt som möjligt när jag tävlar men nu anmälde jag mig ganska sent och hann inte förbereda mig så mycket som jag ville. Därför trodde jag inte heller att jag skulle hamna på pallplats men är väldigt stolt att jag gjorde det.

 

Under tävlingens provningsmoment så fick ni blindtesta fyra roséviner. Vad tyckte du om det?

–Jag tycker att det var riktigt roligt att det bara var roséviner, det är annorlunda jämfört med hur blindprovningar ofta är upplagda. De flesta provar inte rosévin så ofta och därför blir det klurigare, det gillar jag! Att bli utmanad är en av de största anledningarna till att tävla.

 

Du har tävlat en hel del nu. Varför är det viktigt för dig?

–Den främsta anledningen till att jag tävlar är för att jag vill utvecklas och bli bättre. Det är lättare att fortsätta öva och lära sig när man har ett mål. När man väl genomfört en tävling känns det som att man växt, både i sin kunskap och som person.

 

Vad blir nästa tävling?

–Nästa tävling för mig är bara en månad bort då jag tävlar i finalen av Lily Bollinger Award vilket känns jättekul. Efter Ruinart känner jag mig väldigt tävlingssugen så jag är motiverad till att fortsätta plugga och träna nu.

 

Vad var det om fick dig att vilja bli sommelier från första början?

–Jag har alltid varit intresserad av smaker och när jag var yngre bakade jag mycket. Sedan blev jag intresserad av matlagning istället och det ledde till vin. Desto mer jag läste om vin desto roligare blev det och intresset växte till en passion. Då bestämde jag mig för läsa till sommelier.

 

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...