Annons

Svensk turism fortsätter att öka

zoom
NYHETER: Turismen i Sverige fortsätter att växa. Antalet gästnätter landade ifjol på 67,8 miljoner, en ökning med 4 procent jämfört med 2018. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.
Annons

Antalet gästnätter i Sverige ökade med 4 procent eller 2,7 miljoner 2019 jämfört med året innan. Det innebär att det ifjol blev totalt 67,8 miljoner gästnätter visar Tillväxtverks senaste inkvarteringsstatistik över antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige.

Majoriteten av alla gästnätter stod svenska besökare för, drygt 50 miljoner, en ökning med 5 procent jämfört med året innan.

– Sverige behåller sin ställning som ett attraktivt turistland med besökare i hela Sverige. En stor del av ökningen beror på att allt fler svenskar reser inom landet. Vi ser också att vi får betydligt fler besökare från vissa andra länder, däribland Tyskland, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket i en kommentar.

Gästnätterna från just Tyskland ökade med 11 procent jämfört med fjolåret till 3,4 miljoner vilket motsvarar 20 procent av de utländska gästnätterna. Sedan 2013 har Tyskland haft en stadig tillväxt med en ökning på 5 procent per år i genomsnitt.

Från våra närmaste grannar i Norden ökade gästnätterna sammantaget med 1 procent under 2019 jämfört med året innan – Danmark ökade 5 procent, Finland med 1 procent medan antalet gästnätter från den största utlandsmarknaden Norge var oförändrat.

Sett till totala volymer är det storstadslänen som toppar listan över mest besökta regioner i Sverige, Stockholms län med 15, 2 miljoner gästnätter, Västra Götalands län med 10,6 miljoner samt Skåne län med 6, 6 miljoner gästnätter.

Gävleborgs län var dock det län som rapporterade den största relativa ökningen av gästnätter under 2019 jämfört med 2018, plus 12 procent till totalt 1,4 miljoner.

Under den senaste tioårsperioden har gästnätterna i Sverige ökat med omkring 3 procent om året i genomsnitt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...