Annons

Uppgivenhet och ilska efter förlängt förbud: ”Lekstuga”

zoom På Götaplatsgruppens senaste tillskott Tavlolo måste man avboka alla bord som bokats efter klockan 20.00.
På Götaplatsgruppens senaste tillskott Tavlolo måste man avboka alla bord som bokats efter klockan 20.00.
NYHETER: Dagen innan förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20 skulle gått ut kom beskedet. Förbudet förlängs till den 24 januari. ”Det är ett hån mot vår bransch”, säger Bengt Linde, vd för Götaplatsgruppen i Göteborg.
Annons

Alkoholförbudet efter klockan 20 som trädde i kraft på julafton 2020 hade slutdatum den 15 januari, men nu fortsätter alltså regeln att gälla i tio dagar till – minst. Socialminister Lena Hallengren (S) säger till SVT på torsdagen att regeringen ska återkomma kring om det blir en ytterligare förlängning av förbudet efter detta.

Bengt Linde, vd för Götaplatsgruppen med krogar som Toso, Mr P, SK Mat & Människor och nyöppnade Tavolo, är uppgiven när Besöksliv når honom efter att beskedet kommit.

– Det är katastrof att det här kommer så sent. Vi har lagt otaliga timmar på att se till att vi har personal på plats till klockan 22 framöver, men nu får vi göra om allting igen och tvingas göra våra anställda besvikna på nytt. Det är ett hån att regeringen laborerar med vår bransch på det här sättet och inte hjälper oss med de enorma kostnader dessa restriktioner leder till, säger han.

I höstas öppnade Götaplatsgruppen en ny restaurang, Tavolo, som med krisens mått mätt haft ett bra bokningsläge. Med förhoppning om att restriktionerna skulle lätta från och med fredagen har man tagit emot bokningar på Tavolo och gruppens övriga restauranger efter klockan 20. Nu måste dessa avbokas.

– Det här känns faktiskt som spiken i kistan, vår bransch blir kapad längs fotknölarna. För Götaplatsgruppen har det här förbudet hittills inneburit över miljonen enbart i uppsägningslöner, och det ska vi bara ta. Är det tacken vi får för att vi håller igång näringslivet? säger Bengt Linde.

Vad tror du framåt, vågar ni hoppas på en lättnad om tio dagar?

– Vi tror ingenting, det om något har vi lärt oss under 2020. Men jag skulle vilja se en långsiktighet från regeringens håll, så att vi slipper lekstugan som blir när besked kommer dagen innan.