Annons

Uppsägningar och varsel bland Göteborgskrogar

zoom Göteborgs besöksnäring tvingas anpassa sina verksamheter efter Coronakrisen. Foto: Ess Group
Göteborgs besöksnäring tvingas anpassa sina verksamheter efter Coronakrisen. Foto: Ess Group
NYHETER. Coronakrisen slår hårt mot hela landets besöksnäring. Besöksliv har pratat med flera Göteborgsaktörer som tvingats ta svåra beslut för att rädda verksamheterna. Nu förbereder sig branschen för en tid av ovisshet.
Annons

Besöksnäringen upplever just nu en kris som saknar motstycke, och det får tydliga konsekvenser över hela landet. Götaplatsgruppen i Göteborg varslar nu om uppsägningar för sina 130 anställda. Vd:n Bengt Linde säger att man vill försöka använda sig av regeringens permitteringssystem, men att de känner sig tvungna att dra ordentligt i nödbromsen för att kunna möta en försämring av läget.

– Det kommer nya direktiv och förutsättningar varje dag så det är svårt att veta i vilken riktning man ska springa. Vi kan inte dränera företagets ekonomi helt och hållet, vi har ett stort ansvar att det finns en arbetsplats att komma tillbaka till när allt det här är över. Därför måste vi varsla personal nu så att vi inte står och blöder när vi inte har några gäster alls, säger Bengt Linde.

Redan nu har öppettiderna för samtliga restauranger reglerats för att möta situationen med avbokningar och en allt mer sinande ström av gäster. Än har ingen restaurang stängts helt.

– Vi har i nuläget valt att ha öppet Toso alla dagar och skyfflar över bokningar på andra restauranger dit så att vi kan samla bemanningen där det fortfarande finns gäster, säger Bengt Linde.

Avenyfamiljen säger upp personalen

En annan stor aktör på Göteborgs krogscen är Avenyfamiljen. Under onsdagen blev det klart att all personal, 167 fast anställda plus extrapersonal, kommer sägas upp. Detta var Göteborgsposten först att rapportera om.

”Det är ett tungt besked att behöva lämna, men en nödvändig åtgärd för att säkra Avenyfamiljens överlevnad. Med detta agerande, ihop med ett antal andra kraftiga åtgärder så känner vi oss trygga med att vi kommer att kunna återanställa samtliga medarbetare i framtiden”, skriver Avenyfamiljens grundare Jonas Järvmarker i ett mejl till de anställda som Göteborgsposten tagit del av.

Även Thörnströms Kök drar i nödbromsen och har fått varsla nio personer från sin personalstyrka. Tre personer kommer vara kvar genom korttidspermittering för att få verksamheten att fortsätta rulla.

– Det här är vårt livsverk som vi byggt upp under 23 år. Att säga upp vår personal var det tyngsta beslutet jag någonsin tagit, men vi står med noll intäkter så vi måste gå någonstans. Vi kan inte sitta kvar i båten när den sjunker, säger Anne Thörnström, vd för Thörnströms Kök.

När Besöksliv pratar med Anne Thörnström förbereder restaurangen för att sälja matlådor på stan.

– Det är såhär vi måste göra, hitta nya lösningar och möta marknaden. Utan struktur och ordning, vi bara kör nu, säger hon.

Ess Group satsar på permittering

Ess Group, med flaggskepp som Pigalle och Brasserie Lipp i Göteborg, permitterar stora delar av sin ordinarie personal enligt regeringens nya permitteringssystem.

– Vi är väldigt tacksamma för att staten gått in och skapat lättnader, dessa kommer vi nyttja. Vi har fått permittera delar av våra anställda som är garanterade 92,5 procent av sin lön och kan komma tillbaka när vi landar i en vardag. Tyvärr har vi behövt säga upp många provanställda och timanställda, det handlar om cirka 100 personer i hela Sverige, säger Jonas Stenberg, vd för Ess Group.

Både Jonas Stenberg och Bengt Linde vittnar om att det trots allt inte är helt nattsvart trots att man tvingas ta tunga beslut. Det finns en solidaritet i branschen som nu blir tydligare än någonsin.

– Jag är glad och överraskad över hur många som vill oss väl och förstår vilken situation vi sitter i och vill stötta oss i den. Jag känner hopp mitt i rädslan som råder, säger Jonas Stenberg.

Varslad personal kan fångas upp av kommunen

På politisk nivå i Göteborg ser man möjligheter att fånga upp personer som nu blir arbetslösa. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till Dagens Nyheter att staden öppnar för att rekrytera varslad personal som tvingats gå från sina jobb inom besöksnäringen.

– Vi får rapporter om att det inte minst är inom äldreomsorgen som vi redan nu har svårt med personalläget. Därför tittar förvaltningen nu på omfördelning, att hitta folk som kanske gör annat i kommunen i dag, och människor som gått i pension. Men vi tittar också på alla de som nu varslas inom Göteborgs stora besöksnäring, hotell och restaurang, säger Axel Josefson i en intervju med DN.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...