Annons

Utbrett missnöje med regeringens stöd

zoom
NYHETER. Nu presenteras en undersökning som förstärker bilden av att de statliga stödinsatserna inte har nått fram under pandemin, när stadskärnorna urholkas och småföretagare sliter för att deras livsverk inte ska försvinna.
Annons

Restaurangerna i svenska stadskärnor har drabbats hårt av regeringens restriktioner, som ofta införts med kort varsel, och stadskärnans övriga verksamheter har i stor utsträckning förtvinat under pandemin.

Regeringen har gått ut med omfattande stödpaket, men en ny undersökning av cityorganisationerna förstärker bilden av att stöden inte har fungerat som de ska.

– Vi har en tät dialog med fastighetsägare och verksamheter i deras dagliga gärning. De är frustrerade, men trots detta gör de vad de kan för att hålla sina verksamheter igång. Samtidigt kämpar de för att minska smittspridningen, säger Maria Fors, vd på Västerås Citysamverkan, i en kommentar.

8 av 10 missnöjda med stöden

Cityorganisationerna har låtit genomföra en egen undersökning bland sina medlemsföretag som består av butiker, besöksnäring, restauranger samt service- och tjänsteföretag. Resultatet visar att 8 av 10 medlemsföretag upplever att stöden fungerar dåligt och en majoritet upplever handläggningstiden som ett stort problem.

– Våra verksamheter är hjältar som gör allt för att underlätta för kunder och besökare samt säkerställer trygg handel, besöksnäring och allas vår närvaro på stan. De tar ansvar både för sig själva och andra. Nu måste staten ta sitt ansvar och vara långsiktiga med sitt stöd. Nu är det regeringens tur att hålla i och hålla ut så att företagen klarar en omstart när pandemin klingar av, säger Maria Fors.