Annons

Valand intar Teatergatan: ”Nu har vi allt utom hotell i huset”

zoom Valands brasserie rymmer 150 matgäster. I sommar ska<br />
 den siffran dubbleras när uteserveringen öppnar. Foto: Valand
Valands brasserie rymmer 150 matgäster. I sommar ska
den siffran dubbleras när uteserveringen öppnar.
Foto: Valand
NYHETER. Med internationellt brasserie vill Valand i Göteborg bredda erbjudandet och locka stadens växande skara kroggäster: ”Krogbesöken ökar och det här är ett viktigt komplement för oss”, säger krögaren Anders Marklund. 
Annons

Det palatsliknande huset i nyrenässansstil öppnade 1886 och blev snabbt ett populärt ställe för stadens nöjeslystna invånare. Nu tar Valand nästa steg i utvecklingen då brasseriet Teatergatan öppnar i lokalerna.

– Det känns naturligt att förstärka med ett nytt krogkoncept och vi tror mycket på Teatergatans dragningskraft, med den senaste tidens etableringar som vinbaren Juan Font och franska restaurangen Isabelle, säger ägaren Anders Marklund.

De senaste sex månaderna har lokalen genomgått en varsam renovering och resultatet är ett brasserie uppdelat i tre delar med plats för 150 matgäster.

– Det är en unik lokal med högt i tak och fyra meter höga fönster. Gästerna möts av en bistrodel med en stor bar och bakom ligger matsalen och vår så kallade saluhallsdel med utsikt över det öppna köket.

Teatergatan kan inte betraktas som ett klassiskt franskt brasserie, eftersom man serverar smaker från hela världen.

– Menyn, som signerats kökschef Fredrik Goldhahn, spänner från skaldjursplatå till vegetariskt av olika slag. Och vi har många smårätter som gästerna kan dela. Vi har också rekryterat Johan Greby som barchef och han lägger ner sin själ i sina cocktails.

Bakgrunden till satsningen är att man vill bredda Valands mat- och dryckesutbud, man har sedan tidigare en festvåning, en eventdel med nattklubb, och Lilla London som är en pub ut mot Avenyn.

– Vi ser trenden att krogbesöken i staden ökar och det här är ett koncept vi inte haft tidigare. Brasseriet är ett viktigt komplement som betyder mycket för oss, vi har redan fått positiv feedback från gästerna och det känns jättebra.

Har du känt av att det öppnat mycket nytt i Göteborg de senaste åren,  och vilka är ni i krogmixen?

– Det är klart att det expanderas mycket i Göteborg och vi ser det som positivt att näringen växer. Vi är ett bra alternativ i stadens krogvärld, nu har vi ju allt utom hotell i huset.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...