Annons

Kärlekskranka firare lyfter februari

zoom Fyra av tio svenskar planerar att uppmärksamma<br />
 alla hjärtans dag. Foto: Colourbox, Sjömagasinet. Görvälns slott
Fyra av tio svenskar planerar att uppmärksamma
alla hjärtans dag.
Foto: Colourbox, Sjömagasinet. Görvälns slott
NYHETER. Hummer, champagne – och lapp på luckan. För landets krogar och hotell är Alla hjärtans dag ett välkommet lyft under en av årets svagaste månader.
Annons

Fyra av tio svenskar (41%) planerar att uppmärksamma Alla hjärtans dag i år. Och bland dem väljer ungefär var femte att göra det med en restaurangmiddag. Det visar Svensk Handels undersökning inför Alla hjärtans dag. Yngre tycks uppskatta dagen i högre utsträckning än äldre: bland 18-25-åringarna planerar sex av tio att uppmärksamma dagen, jämfört med tre av tio bland de som är över 56 år.

En av de restauranger som brukar bli fullbokade på Valentindagen är Sjömagasinet i Göteborg. Här erbjuds en Alla hjärtans dag-meny med fyra rätter samt musik från en stråkkvartett.

– Vi har haft en särskild Alla hjärtans dag-meny de senaste åren och är alltid väl förberedda råvaru- och bemanningsmässigt, säger Joel Nyström, bokningsansvarig på Sjömagasinet som närmar sig fullbokad matsal på torsdag.

– Det brukar vara en kväll då det är stort intresse att komma hit trots att det inte är högsäsong. Dessutom brukar det bli en speciell kväll eftersom det i princip bara är bord för två.

Hela februari har Sjömagasinet en så kallad champagnemånad, med möjlighet att beställa vinpaket med enbart Champagneproducerade viner.

– Februari är en av årets mindre charmanta månader och därför finns det behov av att fylla den med trevligare saker. Dessutom är det logiskt att ha det i samband med Alla hjärtans dag, då man kan unna sig champagne med gott samvete.

I Göteborg är det bäddat för romantik hela veckan. För andra året i rad satsar Göteborg & Co på en hel vecka med hjärtligt tema för att locka fler turister. Fram till den 17 februari bjuder staden på puss- och kramhållplatser, romantiska utsmyckningar och särskilda erbjudanden på restauranger och hotell.

På Görvälns slott utanför Stockholm, som lockar med specialmeny i restaurangen och ett Alla hjärtans-paket, ser man också fram emot torsdagens firande.

– Vi har nästintill fullbokat i restaurangen och några få hotellrum kvar, så det ser bra ut, säger Caroline Östman, vd. Vi brukar inte ha så många privatpersoner mitt i veckan, men på Alla hjärtans dag vill många gå ut och fira och det är alltid roligt. Om dagen ligger på en fredag eller lördag brukar vi ha fler övernattade gäster.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...