Annons

Vann Årets kock – öppnar Fine-dining restaurang

zoom Martin Moses, Årets kock vinnare 2019, öppnar restaurang i Göteborg. FOTO: Samuel Unéus
Martin Moses, Årets kock vinnare 2019, öppnar restaurang i Göteborg. FOTO: Samuel Unéus
NYHETER. Den 12 oktober slår Martin Moses upp portarna till sin ännu namnlösa restaurang i Göteborg. Ett viktigt fokus, nu när arbetsbristen slår hårt mot branschen, blir att jobba med personalvård och att skapa teamkänsla i köket.
– Ambitionen är att ge gäster och personal Göteborgs mest personliga restaurangupplevelse.  
Annons

En eventuell fjärde våg skrämmer inte Martin Moses. När krögaren tillika vinnaren av Årets Kock 2019 öppnar egen fine dining-restaurang i Göteborg står hållbarhet högst på agendan – främst med fokus på personalen.

– Restriktionerna kommer ju fortsätta framöver, men vi måste våga att satsa framåt. När man hittar rätt lokal med rätt läge kan man inte vänta.Och hösten är alltid en bra restaurangtid. Oavsett pandemi, säger Martin Moses som tidigare varit kökschef på stjärnkrogen SK Mat & Människor.

Den än så länge namnlösa restaurangen som ligger vid Skanstorget i Göteborg, mitt emellan Haga och Linnéplatsen, planeras att öppna den 12 oktober. Som mycket annat idag har hållbarhet varit ett ledord i arbetsprocessen. Vid sidan av samarbetet med arkitektfirman Bornstein Lyckefors som arbetat med stort hållbarhetsfokus, består delar av inredningen av renoverade vintagemöbler. Därtill satar köket på “hållbara europeiska råvaror efter säsong. En grundläggande ambition har även varit att etablera en hållbar personalvård där  personalen ska jobba under bra förhållanden och tider.

– Det handlar exempelvis om att ta hänsyn till att delar av personalen, liksom jag själv, har familj och barn och inte kan jobba hur många och sena kvällar och helger som helst. Därför satsar vi på luncher med menyer tre dagar i veckan och håller stängt på söndagar.

Pandemin har inneburit att många krogar drabbats av personalbrist och framförallt problem med att hitta kompetent personal – vad är din upplevelse av det? 

– Jag har en grundstab som jag jobbat med tidigare som jag tar med mig delar av. Och jag tror vi kommer väcka intresse när vi går går ut med nyheten tydligare och faktumet att vi satsar på personalvård. Förhoppningsvis hör de som känner sig lockade av sig. Jag vill bygga en tight och dynamisk teamkänsla – och där är social kompetens lika viktig som konkret kunskap. Ambitionen är att ge gäster och personal  Göteborgs mest personliga restaurangupplevelse.