Annons

Växande Harrys räds inte nedgång

zoom Harrys räknar med att öppna sex nya restauranger under 2020. Foto: Pressbild
Harrys räknar med att öppna sex nya restauranger under 2020. Foto: Pressbild
NYHETER. Restaurangkedjan Harrys ändrar inte sina expansionsplaner trots att SCBs senaste restaurangindex visar på en inbromsning i branschen. ”Kan vi öppna sex om året är vi nöjda”, säger etableringsansvarig.
Annons

Harrys är en av Sveriges största restaurangkedjor med 30 enheter runt om i landet. Den senaste i raden etableringar är den i Motala, som slår upp portarna under hösten.

Tidigare idag publicerades SCBs restaurangindex som redovisade en negativ tillväxt i restaurangbranschen för andra kvartalet 2019.

Visita uttrycker oro för att branschen inte växer medan nya restauranger fortsätter att etableras i snabb takt ”Det blir fler att dela på en kaka som inte blir större”, säger Visitas branschekonomiskt ansvarige Thomas Jakobsson till Besöksliv.

På Harrys är oron desto mindre. Tidigare i år aviserade kedjan att man skulle öppna minst 15 nya restauranger inom de närmaste tre åren, och etableringsansvarig Fredrik Borén har inga planer på att bromsa in expansionstakten.

– Vi har tagit del av SCBs siffror för andra kvartalet, men vi fortsätter som planerat. Vi gick emot trenden förra året och visade bättre siffror än branschen i övrigt, viket var ett kvitto på att vi gör rätt, säger Fredrik Borén.

Det kostar mycket att expandera, gäller det inte att hålla nere kostnaderna i sämre tider?

– Avgörande för vår expansion är snarare att hitta lämpliga franchisetagare och rätt lägen. Gör vi det håller vi fast vid vår strategi. Våra krogar mår bra, och vi har identifierat 20 städer där vi vill öppna.

Ni öppnade sex restauranger 2018, hur många planerar ni att öppna nästa år?

– Kan vi öppna sex om året de närmaste tre åren så är det fint, säger Fredrik Borén.