Annons

Veganskt i fokus när Yasuragi öppnar på nytt

zoom Vegansk mat är bra för både miljö och hälsa, tänker man på Yasuragi. Foto:Yasuragi
Vegansk mat är bra för både miljö och hälsa, tänker man på Yasuragi. Foto:Yasuragi
NYHETER När Yasuragi nyöppnar efter årsskiftet blir det med en ny vegansk restaurang. Samtidigt gör det japanska spahotellet det svårare för gästerna att beställa kött i övriga restauranger.
Annons

Efter en stor renovering och ombyggnation av det japanska badet, öppnar spa- och konferenshotellet Yasuragi åter i Nacka den 1 januari. Då blir det också premiär för en vegansk restaurang i anslutning till badet. Den nya restaurangen Saishoku, som betyder grönsaksätare på japanska, ska erbjuda både raw food och veganska rätter.

– Vi vill vara en plats som man kommer till för att må bra och som man lämnar med ny energi. Maten är en otroligt stor del av det arbetet och vi ville ta det ett steg till, säger Sunniva Fallan Röd, vd på Yasuragi.

Bättre för miljö och hälsa

– Vi vill göra det lätt för gästerna att göra bra val och äter man en god vegansk rätt mår man så mycket bättre på sikt, samtidigt som man bidrar till mindre koldioxidutsläpp. Det finns så otroligt många fina synergier med vegansk mat.

Det nya matkonceptet är utvecklat av Bettina Bossard och Anna Sundevall på Yasuragi i samarbete med matkreatören Maja Grönblad som bland annat har arbetat som kock på Sally Voltaire & systrar.

Gör kött till en avvikelse

I samband med renoveringen har Yasuragi också skapat nya miljöer och menyer i hotellets teppanyakirestaurang och à la carte-restaurang. I den senare kommer det inte finnas något kött på menyn, utan enbart fisk och grönt. Det köttfria konceptet lanseras även för konferensgästerna.

– Vi gör kött till en avvikelse och något man måste be om, precis som exempelvis en laktosfri rätt. Det handlar också om att hjälpa gästerna välja rätt, ett sunt sätt att putta på beteenden i rätt riktning.

Vad förväntar du dig för reaktioner?
– Jag tror att vi kommer få oerhört positiva reaktioner överlag, men det finns alltid människor som har större motstånd. Det märkte vi när vi tog bort allt bacon för några år sedan. Då gäller det att förklara varför vi gör det – då kanske vi vinner över dem. Jag tror att vi kan vinna många genom att utmana lite.

Behöver anställa folk

Enligt Sunniva Fallan Röd jobbas det nu intensivt inför nypremiären på nyårsdagen, både med renoveringen och att nyanställa personal.

– Vi kommer behöva mer personal än tidigare och sammanlagt blir vi runt 120 anställda. Det är oerhört många av de som slutade som kommer tillbaka och det känns helt fantastiskt.