Annons

”Vi bär ett jätteansvar”

zoom Stockholmsmässan är en av drabbade aktörerna i mässbranschen. Foto: Stockholmsmässan
Stockholmsmässan är en av drabbade aktörerna i mässbranschen. Foto: Stockholmsmässan
NYHETER. De nya restriktionerna som införs idag den 19 januari innebär ännu fler inställda mässor.
Annons

– En gräns på 500 deltagare är lika med näringsförbud. Då är det ju ingen mässa. Normalt har vi runt 60 000 deltagare vid en mässa och för många av utställarna är det det största som händer på hela året. Vi bär ett jätteansvar och att behöva ställa in är beslut som drabbar enormt många människor, säger Benny Karlsson, direktör Mässor och möten på Svenska mässan Gothia towers.

De nya restriktionerna har ställt till det rejält för landets mässor. Reglerna som trädde i kraft den 12 januari innebär bland annat att vaccinbevis krävs om antalet besökare överstiger 50 personer. Om deltagarantalet överstiger 50 behöver anordnaren dessutom fastställa att ytan uppgår till 1 person per 10 kvadratmeter.

Från och med idag den 19 januari behöver landets mässor även förhålla sig till regeln om  ett deltagartak på max 500 personer.

– Det är klart att det ställer till den när nya besked dyker upp väldigt plötsligt. Att ställa in hela mässor är oftast heller inte ett alternativ. Vi har så långa planeringstider att kostnaderna ändå blir desamma, så det blir istället att skjuta på dem, säger Christian Clemens, vd på Stockholmsmässan.

Beslut redan innan restriktionerna

Medan man i Göteborg tvingats ställa in Båtmässan som skulle ägt rum den 4-13 februari, drabbas Formexmässan i Stockholm i närtid. Inredningsmässan som skulle hållits i slutet av januari ställs in – dock ordnas en mindre version, en så kallad “uppackningsmässa” i maj där leverantörer får möjlighet att visa sina kollektioner och träffa återförsäljare.

Stockholm Furniture Light Fair som skulle hållits på Stockholmsmässan i början av februari flyttas till den 6-9 september.

– Vi hade dock tagit beslutet om att ställa in mässorna redan innan de nya restriktionerna trädde i kraft. Vi har haft en bra dialog med Folkhälsomyndigheten sedan i början av pandemin. De har kontaktat oss i förväg inför att nya rekommendationer ska presenteras, säger Christian Clemens.

Avvaktande inför våren

Angående regeln om vaccinationsbevis införde man sådana redan i höstas på såväl Stockholmsmässan som Svenska Mässan Gothia Towers. Därtill har man sedan 2020 arbetat med “Vi ses säkert”, ett initiativ där branschen gemensamt tagit fram och etablerat en rad säkerhetsåtgärder, bland annat med en Covid-19-certifiering.

Inför vårens kommande mässor förhåller man sig i nuläget till den fyraveckorsfas som regeringen givit besked om att de senaste restriktionerna varar. Man avvaktar därmed med beslut beträffande “Eurohorse” 24-27 februari i Göteborg, respektive “Allt för sjön” i Stockholm den 12-20 mars.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...