Annons

Villa Giallo – från idé till restaurang på ett halvår

zoom Niklas Bäckman och Mikael Kringsberg tyckte att det saknades en riktig italiensk restaurang i Karlskoga.
Niklas Bäckman och Mikael Kringsberg tyckte att det saknades en riktig italiensk restaurang i Karlskoga.
NYHETER. Idén till italienskinspirerade Villa Giallo uppkom en sen natt 2023 när vännerna Mikael Kringsberg och Niklas Bäckman började spåna kring att det saknades en italiensk restaurang i staden.
Annons

Villa Giallo i Karlskoga har varit öppen i några veckor och gästerna har strömmat in från start.

– Det har gått över all förväntan, helt klart. Gästernas omdömen får oss att rodna. Men vi får helt enkelt vara så osvenska och säga att de verkar älska det vi gör. Vi jobbar nära våra gäster och köket är placerat och utformat så att våra kockar inte är längre bort än en blicklyftning och servisen är alltid först på bollen med ett leende, säger Mikael Kringsberg, ägare till restaurangen som fått sitt namn från huset den huserar i – gula villan.

Näst äldsta byggnaden

Huset är Karlskogas näst äldsta byggnad och har tidigare inhyst ett café.

– Ingenting var egentligen restauranganpassat så tankarna snurrade rejält när vi skulle ta över. Till slut fick vi inse att vi måste ta in hjälp så vi anlitade en inredningsarkitekt som fick göra tänkandet. Det gjorde att vi omgående kunde börja tänka på mat och dryck i stället för stuckatur och väggfärg

Det har gått ganska snabbt från idé till handling. Det var under sommaren 2023 som Mikael Kringsberg, tillsammans med Niklas Bäckman började spåna kring att det vore kul med en italiensk krog i stan.

– Ibland leder faktiskt småtimmarna-snacket till något konkret och så blev det i detta fall. Från snack till verkstad till öppning gick det nog faktiskt osedvanligt snabbt.

Gastronomins punkare

Och det var det italienska temat som var i fokus från start.

– Det handlade egentligen aldrig om att vi skulle öppna restaurang och sen bestämma tema. Det har hela tiden handlat om ”Vi ska öppna en italiensk restaurang, annars ska vi inte öppna någon restaurang överhuvudtaget”. Vi går stenhårt i gång på det enkla och uppkäftiga i en tallrik linguine med pastavatten, olivolja och vitlök. Det är kurage i den sortens matlagning. Italienarna ber inte om ursäkt när de brassar käk och är, som vi ser det, gastronomins punkare.

Villa Giallo är ensamma med sitt koncept på marknaden i Karlskoga även om det är en ”pizzeriatät” stad.

– Det är ingen annan restaurang i vår fina lilla stad som serverar varken napolitansk pizza eller ”äkta” carbonara så där får vi nog hävda att både pizzorna och carbonara med lufttorkad griskind står ut, säger Mikael Kringsberg och fortsätter:

– Att vi lyckades lägga vantarna på den, i vårt tycke, häftigaste byggnaden i Karlskoga att leka restaurang i är såklart inte till vår nackdel. Vi står oss nog helt enkelt riktigt bra i konkurrensen.

Ska skrika ”CIAO”

En av konkurrensfördelarna är uteserveringen, som enligt Mikael Kringsberg kommer att sticka ut.

– Det ska inte undgå någon passerande att det huserar en italiensk restaurang i den gula villan i citykroken. Röd-vit-rutiga dukar på kullerstenar, blommor och kanske någon mäktig pergola ska fullständigt skrika ”CIAO!”.

Någon hemsida har man inte hunnit få till än så marknadsföringen består just nu av sociala medier och mun-till-mun-metoden.

– I början trodde vi att vi skulle hinna öppna restaurangen, planera för en hemsida, och lägga en strategi för marknadsföring simultant. Men det var en aning naivt av oss, vi har inte hunnit med något mer än att fokusera till hundra procent på den faktiska driften av krogen. Men nu har vi i alla fall börjat lyfta frågan om nyttan med en hemsida, så det blir nog nästa steg.

Intresse och passion

Mikael Kringsberg kommer senast från försäkringsbranschen och Niklas Bäckman har drivit restaurang tidigare och jobbat många år i kök.

– Vår enda gemensamma nämnare innan det här projektet är egentligen att vi gick på högstadiet tillsammans och nu har återförenats efter sisådär 35–36 år i det här intresset. För det är vad det är i grund och botten – ett intresse och en passion. Jag byter konferensrummet mot diskrummet alla dagar i veckan, säger Mikael Kringsberg.

Så, vad är er vision med restaurangen?

– Att ha kul med våra gäster på daglig basis. Att vi får vara en del av deras vardag och helg ser vi som något oerhört ärofyllt. Vi har inga högtflygande planer, vi vill ”bara” slå varje banktjänsteman eller kakelsättare med häpnad varje gång de går över vår tröskel för en bit mat och dryck. Det är vår vision, att servera en riktigt bra tallrik mat till varje enskild gäst, varje dag.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...