Annons

Vin ersätter svin i Slakthuset

zoom I Göteborgs slakthusområde skapas en ny mat- och dryckesdestination
I Göteborgs slakthusområde skapas en ny mat- och dryckesdestination
NYHETER. I Göteborgs slakthusområde produceras vin i stadsmiljö medan fisk och grönsaker odlas under tak. ”Vi har en chans att skapa ett område som är en unik mat- och dryckesdestination, säger Kenneth Gustafsson, grundare till Wine Mechanics som öppnade här i våras”.
Annons

Byggnaderna i gulbrunt tegel lyser i vintersolen. Det första entreprenörerna är redan igång och fler står i kö med förhoppningar att få plats i området där det producerats mat sedan 1900-talets början då Göteborgs Slakthus invigdes.

Slakthusområdet ligger i Gamlestan, som är ett av Göteborgs mest expansiva områden där bostäder, kontor, hotell och restauranger etableras i snabb takt. Det har på förhand utnämnts till Göteborgs svar på danska Kødbyen eller New Yorks Meatpacking District.

En av de första på plats är förra fotbollsproffset Kenneth Gustafsson som i april i år körde igång i egen vinproduktion i en av byggnaderna där det tidigare var svinstall.

­– Vi ville behålla karaktären som funnits i kåken, säger Kenneth som är uppvuxen i närbelägna förorten Bergsjön.

Sedan tio år är han vinimportör och när möjligheten öppnade sig slog han och kompanjonen Magnus Holmgren till och drog igång urban vinproduktion efter förebild från amerikanska Oregon där urban winerys blivit stort.

Druvorna köps in från gårdar bland annat i franska Rhônedalen och tyska Pfalz och fraktas i kylbilar till Wine Mechanics fabrik i slakthuset. Här produceras redan tiotusentals flaskor i år och Wine Mechanics levererar till systembolaget och ett femtital restauranger.

– Det här är ingen gimmick, betonar Kenneth Gustafsson.

I lokalerna finns både restaurang och vinbar där ostron och franska ostar kan avnjutas. Kökschef är Rikard Nilsson med ett förflutet på Göteborgskrogen Spisa.

– I början är det mest nyfikna och medvetna gäster. Vi ser att nu kommer det fler långtifrån. Mixen börjar bli bra, säger Kenneth Gustafsson.

Konserter och andra evenemang är en del av utbudet. Under Gamlestans jazzfestival i oktober hölls ett par spelningar i Wine Mechanics lokaler.

I en annan av byggnaderna intill pågår matproduktion av ett annorlunda slag. Här föds matfisk upp i bassänger och grönsaker odlas under ledning av entreprenören Niklas Wennberg. Hans företag Stadsjord har levererat fisk till flera krogar och planerar bland annat att odla fisk i samarbete med Matts Johansson, grundare till restaurang Jernbruket i Floda.

Slakthusområdet är också hemvist för mikrobryggeriet Spike Brewery. Här finns alltså gott om verksamheter med anknytning till matproduktion.

– Vi vill renodla och ta fram det som är områdets ursprung. DNA:t är mat och matproduktion, säger Kajsa Wide, projektledare hos kommunala Higab, som är områdets största fastighetsägare.

Matproducenter, restauranger och kulturverksamheter ser hon som naturliga verksamheter i området och hon bekräftar att många visat intresse för att etablera sig. Ett problem är att planarbetet tagit tid och att det fortfarande är oklart vilka byggnader som kan bevaras.

­– En del av lokalerna kan hyras ut till popupverksamheter, till exempel en tillfällig scen för kulturverksamheter medan andra säkert kommer att finnas kvar under lång tid, säger Kajsa Wide.