Annons

Visita: ”Det nya lönegolvet hotar kompetensförsörjningen”

zoom Jonas Siljhammar, vd för Visita. Foto: Peter Knutsson
Jonas Siljhammar, vd för Visita. Foto: Peter Knutsson
NYHETER. I går överlämnades utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring till regeringen. Visita ser med stor oro på utredningens förslag om att införa ett nytt lönegolv.
Annons

– Om utredningens förslag blir verklighet kommer det kraftigt försvåra möjligheten till arbetskraftinvandring för besöksnäringen, vilket skulle slå hårt mot kompetensförsörjningen. Politiker ska inte lägga sig i lönebildningen. Det ansvaret har arbetsmarknadens parter och det har tjänat Sverige väl, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

Skillnad på olika sorters invandring

Han konstaterar att Sverige har stora integrationsproblem, men att det är viktigt att göra skillnad på asylinvandring och arbetskraftinvandring.

– Att en person från ett annat land arbetar är inte ett samhällsproblem. Att arbetsgivare anställer personer från andra sidan jordklotet beror på att arbetskraften i Sverige inte finns i tillräckligt stor utsträckning, säger Jonas Siljhammar och fortsätter:

– Självklart ska all form av arbetsrelaterat fusk och missbruk mötas med kraftiga reaktioner från samhället. Men fusk åtgärdas bäst genom ökade kontroller och skärpta påföljder, inte genom att hindra människor från att komma till Sverige för att arbeta och bidra till samhället.

Läs mer om förslaget att införa ett nytt lönegolv för arbetskraftsinvandrare på motsvarande medianlön i Sverige.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...