Annons

Visita om rökförbud på uteserveringar: ”Risk för ökat stök”

zoom Visita kritisk till förslaget om rökförbud på uteserveringar.  Foto: Colourbox
Visita kritisk till förslaget om rökförbud på uteserveringar. Foto: Colourbox
NYHETER. Regeringens förslag om rökförbud på uteserveringar möter kritik från Visita såväl som enskilda krögare. Nyckeln till att förbudet mot rökning inomhus 2005 gick så bra var att man kunde hänvisa rökarna till uteserveringen, menar Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
Annons

Rökning är en av de tyngsta bidragande orsakerna till att cancer, vilken kostar staten miljarder. För att förebygga detta föreslår regeringen ett rökförbud på offentliga platser som lekplatser, tågperronger och uteserveringar.

Frågan har varit på tapeten under flera år, men blir det som regeringen vill träder förbudet i kraft redan i januari 2019. Visitas chefsjurist Stefan Lundin ställer sig starkt kritisk till förslaget av flera skäl.

– Det tyngst vägande är att möjligheten att hänvisa gäster till en uteservering har varit väldigt viktigt vid genomförandet av rökförbud inomhus. Nyckeln till att det har gått så bra, att man har kunnat gå ut, försvinner med detta förslag.

Stefan Lundin menar att det finns en risk för ökat stök om restaurangerna ska behöva hänvisa sina gäster till gatan.

– En risk är att de tar med sig alkohol ut, vilket är ett brott mot alkohollagen. Det innebär att det kommer att krävas ökad tillsyn, vilket blir ytterligare en börda för den som bedriver verksamheten. Vi anser inte att det här är ett rimligt förslag.

I förslaget finns också en otydlighet i var det är tänkt att de rökande gästerna ska stå.

– Var får man stå, och hur långt bort från restaurangen måste man gå, detta är frågor man inte vet svaret på, så det är en otydlig reglering tycker vi.

Stefan Lundin vill understryka att Visita inte har något intresse för rökningen som sådan, och att det är bra om den minskar i samhället, men att regeringens förslag är fel väg att gå.

Vad föreslår ni?

– Vi anser att det ska vara upp till den som bedriver verksamheten, och att det är et problem som reglerar sig självt. Blir folk störda så påtalar de det till restaurangen och man hittar en naturlig lösning.

Problem var gästerna ska röka

Lennart ”Lenta” Rosenlund, som driver krogen och nattklubben Munkkällaren i Visby är inte lika nervös som han var när rökning förbjöds inomhus, men ser ett problem i var folk ska ta vägen om de vill röka.

– Det stora problemet blir ju vart folk ska gå. På en nattklubb vill folk kunna gå ut och ta ett bloss och gå in igen, så jag tycker det är rimligare att man ska få röka på vissa delar av en uteservering. Att det blir totalt förbud är lite mycket, det är ett stort steg för restaurangerna, säger Lennart ”Lenta Rosenlund.

Läs mer om regeringens förslag här.