Annons

Vuxenutbildning ska lösa Gotlands kockbrist

zoom Kockbristen på Gotland har vuxit i takt med att restaurangerna<br />
 har blivit fler, säger Adam Spångberg, på Gotlands Krögarförening. Foto: Pressbild
Kockbristen på Gotland har vuxit i takt med att restaurangerna
har blivit fler, säger Adam Spångberg, på Gotlands Krögarförening.
Foto: Pressbild
NYHETER. Under sommarsäsongen är kockbristen ett stort problem för Gotlands restaurangnäring. För att lösa detta startar Krögarföreningen en vuxenutbildning. 
Annons

Brist på personal har länge varit ett hinder för den gotländska restaurangnäringen. För att ge ett kompetenslyft inför nästa sommar startar Krögarföreningen och Region Gotland nu i september en kockutbildning inom ramen för regionens vuxenutbildning. Målet är att samtliga elever ska få arbete på ön.

– Bakgrunden är att vi under flera år lyssnat på våra medlemmar och de har saknat rätt personal. Nu har tio personer som vill utbilda sig till kockar påbörjat utbildningen, det känns fantastiskt, säger Adam Spångberg, ordförande för Gotlands Krögarförening.

Själv drabbad av personalbristen

De senaste åren har antalet restauranger på Gotland ökat snabbt tack vare den växande tillströmningen av besökare till ön. Detta är vad som i grunden ligger bakom personalbristen. Adam Spångberg, som även är ägare till restaurang Amarillo Mat & Malt i Visby, har själv drabbats.

– De tre senaste somrarna har vi minskat från sju till fem dagar öppet varje vecka. Det har helt enkelt funnits för få i personalen för att kunna ha öppet fler dagar, säger han.

Fokus på praktisk matlagning

Kockutbildningen är ettårig och har samma innehåll som gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogram, men utan teoridelen. Eleverna ska endast studera praktisk matlagning och livsmedelskunskap.

Till utbildningen har man anställt den erfarne kocken Jonny Jonasson, som också är utbildad restauranglärare.

– Jonny är en viktig del av utbildningen och han har byggt upp innehållet i samråd med oss.

Eleverna har skilda bakgrunder.

– Vi har en tjugoårig tjej som efter jobb på McDonalds vill ta steget in i ett restaurangkök. Och en man som fyllt 55 år som haft flera olika yrken, och som tycker det här verkar spännande.

Bättre bemanning till nästa säsong

Adam Spångberg hoppas att alla som går utbildningen kommer att få arbete på någon av Gotlands krogar nästa sommar.

Så vilken betydelse får den nya utbildningen för Gotlands besöksnäring?

– Vår förhoppning är att det ska bli lättare för alla som driver restaurang att hitta rätt kompetens, så att vi kan få flyt under sommaren och även förlänga säsongen.