Annons

”World snow day växer för varje år”

zoom Word snow day växer sig större i Sverige för varje år. Foto: Slao
Word snow day växer sig större i Sverige för varje år. Foto: Slao
NYHETER. På söndag firar skidanläggningar över hela världen World Snow Day, världssnödagen. 521 evenemang i 41 olika länder anordnas för att hylla snön och få ut barn i snöaktivitet.
Annons

Skidåkning blir friskvård, och det finns rekordmycket snö i hela den svenska fjällkedjan. World snow day som infaller på söndag kunde inte få bättre förutsättningar.

Med anledning av världssnödagen, som för varje år växer sig större i Sverige, bjuder Kläppen alla bosatta i Dalarna på liftkort, Bjursås anordnar familjekamp, och i Landsomberget får man åka för halva priset på söndag. Men de här är bara några av de många sätt som World snow day firas i svenska fjällen.

– Världssnödagen är ett årligt återkommande internationellt event som i år firas för sjunde året. En dag att uppmärksamma snön och att få fler barn på snö och i aktivitet. Vi upplever att intresset växer för varje år, säger Titti Rodling, vd på Slao.

På World Snow days hemsida är inte mindre än 523 firande registrerade i 46 länder, i Sverige erbjuds minst ett tiotal evenemang på olika håll.

Hur uppmärksammas dagen i Sverige?  

 – På olika håll olika erbjudanden, fritt skipass, reducerat pris på skipass, gratis fika i backen, en mängd prova-på-aktiviteter, diverse tävlingar och familjekamper mm. Hassela, Vallåsen, Bjusås, Landsomberget och Kläppen är några av de skidanläggningar som har specialaktiviteter och erbjudanden.

Vad gör ni på Slao inför world snow day?

– Vårt främsta fokus är att sprida informationen vidare, till media, privatpersoner, andra anläggningar med flera för att lyfta att det händer och inspirera fler att vara del av world snow day. Svenska Skidförbundet gör en rad aktiviteter, säger Titti Rodling.

Svenska Skidförbundets firande sker i samarbete med Stockholms stad, på Stockholms stadion där man bland annat kan åka längdskidor.

Varför är det viktigt med en World snow day?

– Det är en dag att visa upp hur mycket glädje man kan ha av snö och att vara ute och få ett livslångt intresse för fysiska aktiviteter på snö. Stora grupper barn missar de möjligheter som vinterlandskapet ger, säger Titti Rodling och fortsätter:

–Det är ett seriöst och sammansatt initiativ för att få fler barn att komma ut och röra på sig under en period på året då stillasittande är alltför vanligt. Tack vare att det pågår i flera länder och på flera platser samtidigt kan vi lyfta dagen ytterligare, det är också ett viktigt tecken på möjligheterna till gränsöverskridande samarbete, säger Titti Rodling.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...