Annons

”En schysst arbetsmiljö är viktigast”

zoom Hugo Lönnqvist Gustafsson och Elin Enqvist läser sista året på <br />
kockprogrammet på Örebro universitet.  Foto: Privat
Hugo Lönnqvist Gustafsson och Elin Enqvist läser sista året på
kockprogrammet på Örebro universitet.
Foto: Privat
REPORTAGE. Arbetsgivare som tar hand om sina anställda och kan erbjuda utvecklingsmöjligheter står högst i kurs hos framtidens medarbetare. Likaså en inkluderande arbetsmiljö där alla respekteras.
Annons

Det menar Hugo Lönnqvist Gustafsson och Elin Enqvist som båda läser det tredje och sista året på kockprogrammet på Örebro Universitet vid Campus Grythyttan.

– Vi pratar mycket om arbetsmiljö, arbetsförhållanden och jämställdhet efter den debatt som har varit under hösten. För mig är det allra viktigaste att det är en arbetsmiljö där alla blir respekterade, inkluderade och rättvist behandlade, säger Hugo Lönnqvist Gustafsson och tillägger:

– Det är också viktigt att man kan få en personlig utveckling hos arbetsgivaren. Det kan handla om att lära sig nya saker och bli bättre rent praktiskt, men också att få utvecklas som människa.

Även Elin Enqvist tycker att utveckling är en viktig del av en framtida anställning.

– Jag vill kunna säga att jag har lärt mig något under min tid där och att jag har möjlighet att visa vad jag går för. Det är också viktigt för mig att man har en schysst stämning på arbetsplatsen, och att man kan vara öppen med sina medarbetare och arbetsgivare och dela med sig av kunskap, säger hon.

Praktiken gav mersmak

Under andra året på utbildningen får kockstudenterna en försmak av arbetslivet under vårterminens praktik. Hugo Lönnqvist Gustafsson hade sin praktik på Kockeriet i Malmö, något som gav mersmak.

– Jag trivdes jättebra och kunde slutföra den trots att coronapandemin hade brutit ut, så jag är väldigt nöjd med min praktik. Det var en öppen och bra arbetsmiljö, precis den sortens arbetsplats jag vill ha när jag börjar arbeta.

Han oroar sig inte för möjligheten att bli anställd i framtiden, trots att läget är osäkert i branschen just nu.

– Nej, jag tror att det kommer att finnas jobb och att vår utbildning gör oss attraktiva på arbetsmarknaden. Det är mer osäkert var man får jobb, många har velat åka utomlands och det känns mer osäkert.

Vindarna vänder snabbt

För Elin Enqvist har tankarna kring jobbmöjligheter gått mer som ”en bergochdalbana” det senaste året.

– När jag började plugga var det ingenting som begränsade var och vad vi kunde jobba med och jag längtade tills vi skulle ta examen. Nu är jag väldigt osäker på vad jag ska göra och hur jag ska planera sommaren eller få tag i en anställning. Men vindarna vänder snabbt och jag hoppas att läget stabiliseras så snabbt som möjligt och att branschen kan återhämta sig. Det här är ändå en bransch som kommer öppna upp igen bara tillfälle ges och jag vill vara redo när det vänder.

Vad bör företagen tänka på för att locka till sig nyutexaminerade när hjulen börjar snurra?

– Det blir ännu viktigare att kunna visa att det är en bra arbetsplats där man tar hand om sina anställda, säger Hugo Lönnqvist Gustafsson.

– Att visa på vilka möjligheter som finns. Jag blir alltid mer intresserad av tjänster där det finns en chans att jobba sig uppåt och få ta del av företaget. Som arbetsgivare ska man se det som en chans att visa vad företaget går för, då många kanske vill söka sig till ett trevligt företag och inte bara en specifik tjänst, säger Elin Enqvist.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...