Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

Äldre Foto: Colourbox

Kim Walker påminner om vikten att åldersanpassa besöksnäringen för de köpstarka kunderna som passerat 50 har.

NYHETER. Det finns en stor potentiell kundgrupp som många glömmer bort: De som passerat 40. Det påminner Kim Walker om. Han hjälper hotell, restauranger och övrig besöksnäring att ställa om till en åldersneutral profil.

Kim Walker.

Kim Walker vaknade en morgon, klev upp och ställde sig framför spegeln. 

– Jag tittade mig i spegeln och såg – exakt samma person som dagen innan, säger Kim Walker.  Artikeln fortsätter under annonsen

Men något hade hänt honom under natten. Han hade fyllt 50 år. Med en lång karriär inom marknadsföring bakom sig var han van vid att arbeta utifrån ett ungdomligt perspektiv. Nu ingick han inte längre i den målgruppen. 

– Jag hade varit besatt av ungdom i 30 år, insåg jag. Och inte bara jag, det gäller all marknadsföring. 

Potential hos köpstarka kunder

Det Kim Walker också insåg var vilken potential som fanns för de företag som visste att ta vara på de köpstarka kunderna som passerat 50. Världens befolkning har aldrig varit äldre än i dag. 

– Det åldrande vi ser i dag saknar motstycke i mänsklighetens historia, enligt FN. 

De äldre reser gärna och har i många fall en stark ekonomi. Kinesiska femtioplussare exempelvis, är en grupp som inom några år kommer att utgöra 350 miljoner personer. I dag står gruppen för 39 procent av utlandsresorna från landet – men för hela 66 procent av de pengar som kinesiska resenärer spenderar utomlands. 

Äldrevänlig profil

I dag driver Kim Walker det Singaporebaserade konsultbolaget Silver, som hjälper bland annat besöksnäringen att ställa om till en mer äldrevänlig profil. Helt avgörande är att känna till de fysiska förändringar som för många kommer med ökad ålder, säger Kim Walker. Förändringen sker smygande. Redan vid 40 års ålder ser många av oss sämre. I USA uppger varannan person över 65 att de har någon form av hörselnedsättning. 

– 79 procent har någon gång lämnat ett etablissemang för att det var för högljutt. Som krögare är det viktigt att ta hänsyn till nedsatt hörsel och syn, och allt annat som hör till åldrandet. Men det gäller att man gör det smidigt: De flesta äldre blir avskräckta av att bemötas utifrån en stereotyp som går ut på att de skulle vara gamla och skröpliga. 

Vilken roll spelar den egna åldern i mötet med seniora gäster?

– De här insikterna kommer inte av sig själva. Yngre personal har ofta visat sig ha en negativ eller stereotyp uppfattning om äldre gäster, ofta med hänvisning till egna äldre släktingar. Därför är det viktigt att vägleda särskilt yngre medarbetare i de här frågorna.

App och analysverktyg

Tillsammans med kollegan Dick Stroud har Kim Walker skrivit boken ”Marketing to the ageing consumer – the secrets to building an age-friendly business”. De har också tagit fram en app och ett analysverktyg för att mäta äldrevänlighet. Faktorer som sittplatser i receptionen, belysningen av hissknappar och textstorleken på skyltar i korridorerna spelar in för poängsättningen. De potentiella fallgroparna är många, konstaterar Kim Walker. Vissa mer dråpliga än andra. 

– Vem kan exempelvis, utan sina glasögon, urskilja vad som är schampo och vad som är balsam i hotellduschen? 

Viktig grupp

För svensk del är seniora resenärer en viktig grupp, och en grupp som dessutom blir allt viktigare. Var femte resenär i Visit Swedens målgrupp för Sverigemarknadsföringen befinner sig i dag i slutet av arbetslivet, eller är redan pensionär. Fram till 2025 kommer den andelen att mer än fördubblas. Visit Sweden har dock valt att ta fasta på drivkrafter snarare än ålder. De har konstaterat att intressen, värderingar och drivkrafter är viktigare faktorer för semestervalet än ålder eller familjesituation. På det sättet är ålder bara en siffra.

– Dagens resenärer vill definieras av sina intressen och värderingar och mindre av sin ålder, säger Lena Gunnerhed, analyschef på Visit Sweden. Vi vill möta människor med semesterupplevelser som passar hela deras person och vi ser inga stora skillnader i vad äldre resenärer vill göra under besöket jämfört med genomsnittet. Rundresor i Sverige, att uppleva städer och att ta del av svensk kultur, tradition och livsstil står högst i kurs – oavsett ålder.

Fakta

3 tips för 40-plussare

  • 90 procent uppger att bakgrundsljud är det största störningsmomentet på restaurang. För äldre gäster är det särskilt besvärligt, eftersom förmågan att höra konsonanter i en högre tonhöjd ofta avtar med åren. Det gör att en röst lätt drunknar i bakgrundsljud. 
  • Äldre personer har överlag svårare att snabbt ta till sig ny information. Det är värt att ha i beaktande vid introduktionen av nya sätt att beställa.
  • Fingerfärdighet och greppstyrka avtar. Att öppna burkar blir överlag svårare redan från 40-årsåldern, i synnerhet för kvinnor. Välj förpackningar som är lätta att hantera. 

Källa: Kim Walker, Silver Group, se www.age-friendly.com. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
grand

Grand Hôtel - ett av världens bästa hotell

NYHETER. Det enda svenska hotellet som platsar på Condé Nast Travellers lista.

Annons
ibis

Fortsatt starkt för hotellen i Europa

NYHETER. Branschdominanten Accor Hotels ökar trots terrordåd.
Johan Schilow.

Compass Groups nya vd: ”Att göra bra affärer är min grej”

KARRIÄR. Han tar över Compass Group när Jonas Siljhammar går till Visita. 
Härnösand Andreas

Restaurangskola med affärsinriktning på gång i Härnösand

NYHETER. Unik utbildning planeras av låtskrivarstjärnan Andreas Carlsson.
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.