Kocktävling räddade restaurangskola

Kocktävling Falun Foto: Erik Ardelius

Det som vänt den negativa trenden är kocktävlingen för elever i årskurs nio.

NYHETER. Nu står det klart att det nedläggningshotade hotell- och restaurangprogrammet i Falun kommer att leva kvar – antalet sökande har ökat från fyra till trettio. Bakom utvecklingen ligger en kocktävling för stadens niondeklassare: ”Det är mycket skriverier i lokalpressen och på Facebook om tävlingen. Den har rört om i grytan och skapat ett stort intresse för utbildningen”, säger Barbro Heurlin, restauranglärare på Kristinegymnasiet. 

Ingemar Eberstål.

Som Besöksliv tidigare rapporterat om så riskerade restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kristinegymnasiet i Falun att läggas ner efter att bara fyra elever sökt utbildningen. Och det fick flera av stadens kockar att gå samman i en räddningsaktion.

[LÄS MER: ”Kockar tar strid för hotad utbildning”]Artikeln fortsätter under annonsen

Och deras engagemang har gett resultat.

– Det är fantastiskt roligt, vi hade en genomgång för en vecka sedan och då var det tjugosex elever som hade restaurangprogrammet som förstahandsval. Det innebär att utbildningen är räddad, säger Ingemar Eberstål som driver Banken Bar & Brasseri i Falun.

Vände trenden

Det som vänt den negativa trenden är en kocktävling för elever i årskurs nio. Den har arrangerats via projektet Falu restaurangakademi där krögare, gymnasieskolan och näringslivskontoret i Falun ingår. Själva tävlingsmomenten har skett under hemkunskapslektionerna och juryn har bestått av kockar från branschen, lärare och elever.

– Vi var ute i nästan alla skolor och det blev totalt tjugofem klasser som körde kockduell. Samtliga elever i varje skola var med och tävlade: de utgick från en råvarukorg med kycklingfilé och ett antal grönsaker och skulle sedan ta fram ett recept och laga en rätt på femtio minuter. Därefter gick två elever från varje klass vidare till final.

Finalen hölls i januari i år och här gjorde tio lag med två elever i varje upp.

Uppdraget var att laga en varmrätt på två timmar. Och första pris var en helkväll på Faluns restauranger.

 Ingemar Eberstål ser tävlingen som en unik möjlighet att nå ut till eleverna på deras villkor.

– Det var en fantastisk uppslutning i klasserna och eleverna gick in för det här till hundra procent. Samtidigt fick vi tillfälle att informera om vad det innebär att vara kock och att jobba inom besöksnäringen. Jag tror att tävlingen gjort att folk fått upp ögonen för utbildningen.

Samarbete mellan skolan och näringslivet

Det som gjort det möjligt att vända den negativa utvecklingen för restaurangprogrammet i Falun är att skolan och näringslivet samarbetar, berättar Ingemar Eberstål.

– Det är ett fantastiskt samarbete mellan krögare, Falu kommun, näringslivskontoret och skolan, det här visar att om man verkligen vill så kan man förändra saker.

Vad händer framöver?

– Man har kommit fram till att tävlingen ska fortsätta, det blir något bestående. Just nu planerar vi för hur upplägget ska se ut inför hösten – det här ska inte bli någon engångsföreteelse. 

Barbro Heurlin är restauranglärare på Kristinegymnasiet och hon är nöjd med resultatet.

– Nu är det ljusa tider, vi har nästan två hela klasser på väg in. Det är trettio sökande och när vi startade upp i augusti var det bara sju stycken – det känns otroligt roligt.

Vilken betydelse har krögarna och kocktävlingen haft för utvecklingen?

– Det är mycket skriverier i lokalpressen och på Facebook om tävlingen. Den har rört om i grytan och skapat ett stort intresse för utbildningen. Och krögarnas engagemang har blivit ett lyft för både elever och lärare. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.

Annons
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.