Prisvinnande bartender: "Bättre service är en trend"

Josephine Sondlo Foto: Privat

Josephine Sondlo skakade hem segern i Cocktail-NM. Hon vann en biljett till den globala finalen i Mexico City i augusti. Passande nog har Sondlo skrivit bok om landets nationalsprit tequila och mezcal.

PORTRÄTT. Det går bra för bartendern Josephine Sondlo. Hon har nyligen fått nytt jobb och tagit hem segern i nordiska mästerskapet i cocktail-blandning. ”Det jag gillar med tävlingar är att man måste utmana sig själv, när man gör det man är obekväm med så vet man vad man går för”, säger hon.

Josephine Sondlo bor på en gård utanför Stockholm med sina islandshästar. Från lugnet tar hon sig på eftermiddagarna in till city och den nya rollen som bartender på gastrobaren Penny & Bill, dit hon värvats efter att ha ansvarat för baren hos Marcus Samuelssons Eatery Social. 

– Det var dags att gå vidare, helt enkelt. Här får jag jobba med duktiga kollegor och vi har ett spännande koncept där vi kör food-pairing med cocktails istället för vin. Det är ganska nytt i Sverige och vi har inte utforskat det till fullo ännu. Varför? Tja, varför öppna en vanlig bar när det finns så många sådana, säger Josephine Sondlo.Artikeln fortsätter under annonsen

"Att tävla är att utmana sig själv"

I slutet av maj var det dags för Joesphine Sondlo att tävla i Nordiska cocktailmästerskapet som hölls i den skotska staden Inverness.

– Det är den största tävlingen man kan ställa upp i som cocktailbartender. Vi var tolv bartenders som kämpade om segern. I en av uppgifterna skulle man göra en pairing med en egen chokladtryffel och en egen kaffeblend och zacapa. I det momentet var jag inte bäst av alla, bara bland svenskarna.

Vad tycker du om med att tävla?

– Det jag gillar med tävlingar är att man måste utmana sig själv, när man gör det man är obekväm med så vet man vad man går för. Jag tycker samtidigt att det är läskigt att tävla, det kräver mycket av mig som person och som yrkeskvinna. För fem år sedan var det inte den här höga standarden, men nu är det otroligt tuff konkurrens. Så du måste förbereda dig och vara övertygad om att det du gör är bra. Och det är svårt, för jag tycker ofta att det jag gör inte är bra.

Vad kan man se för trender dryckesmässigt nu till sommaren?

– Jag bryr mig inte om trender, det är meningslöst. Det som är gott är gott, oavsett om det kom för tio år sedan. Men vi har kommit ifrån superstarka drinkar och går mer mot att de ska vara smakfulla. Och vi som bartenders har blivit bättre på service. Vi har blivit mer ödmjuka gentemot gäster och inför våra kollegor, och det är verkligen på tiden. Egon är inte viktigt längre.

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln gavs Josephine felaktigt titel som barchef. Bartender ska det vara. (Uppdaterades 9/6).

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.

Annons
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.