• Lyxhotell missbrukas i Sverige

  Scandic driver plötsligt lyxhotell enligt både branschpress och dagspress. Anledningen till den felaktiga beteckningen lyxhotell är att Haymarket by Scandic har kommit med på Wallpapers lista över "Best Urban Hotels". Listan består av just urbana hotell, dvs. hotell som ligger mitt i stan och bjuder in staden till hotellets lobby. På listan finns alla typer av hotell från basic till lyx i alla prisnivåer. Orsaken till att journalisterna plötsligt kopplar ihop ett Scandichotell med lyx beror på enbart på okunskap om branschen och att de inte är beredda att lägga den tid som krävs för att skaffa sig rätt kunskap.

  Haymarket by Scandics rum är mellan 12 och 18 kvm och några har inte ens fönster utan ligger inne i huskroppen. För att kunna kvalificera sig som lyxhotell måste rummen vara större och alla rum måste ha fönster.

  Lyxhotell används ofta även som beteckning på normala hotell när journalisten vill skapa känslor av orättvisa och/eller göra människor avundsjuka. Jantelagen cementeras när politikerna bor på "lyxhotell" på skattebetalarnas bekostnad. I de flesta fall har politikern faktiskt bott på ett mediokert hotell där mötet eller konferensen ägde rum. Journalisten vill skapa sensation och/eller misskreditera politikern genom att ge en bild av slösaktighet och dåligt omdöme.

  En svensk kan snart inte längre bo på lyxhotell till följd av att många journalister kapat ordet och laddat det med en negativ laddning av slösaktiget och dåligt omdöme. Detta är en förklaring till att hotellbranschen i Sverige inte längre kan använda ordet lyx eller lyxhotell. Även Grand Hotel i Stockholm som är Sveriges enda riktiga lyxhotell ligger lågt med orden lyx för att inte stöta sig eller hamna i dålig dager hos sin svenska publik.

  I andra länder förknippas lyx med positiva ord, t.ex. framgång, kvalitet och hög servicegrad. I vissa länder är det till och med så att om du som besökare av ett företag och/eller en regering bedöms utifrån vilket hotell du bor på. Bor du på ett hotell med för låg klass, så har du automatiskt även låg klass i din värds ögon och du kan gå miste om den viktiga affären. 

 • Uber större än taxi hos affärsresenärerna

  Uber och andra taxitjänster som t.ex. Lyft bråkas det mycket om i olika städer runt om i världen. Under tredje kvartalet 2016 analyserade företaget Certify (som hanterar reseräkningar) över 10 miljoner kvitton från affärsresenärer i USA. Uber stod för 48 % av all marktransport, Lyft för 4 %, taxi för 12 % och biluthyrning för 36 %. Både taxi och hyrbilar har minskat sin andel sedan förra kvartalet medan Uber och Lyft ökat.

  Certify redovisar även statistik för några stora amerikanska städer. I San Fransisco stod Uber för 88 % av marktransporterna, Lyft för 6 % och Taxi för 6 %. I New York har taxi 43 % medan Uber står för 54 %. Uber dominerar samtliga stora amerikanska städer.

  Konsumenten gillar Uber och framförallt i USA har konsumenten valmöjligheter och röstar med fötterna, dvs. om de inte gillar en leverantör av en produkt eller tjänst så köper de från en annan leverantör. En majoritet av affärsresenärerna har uppenbarligen gått över till Uber från andra alternativ. Taxi har via regleringar både av antal tillstånd och av priserna arbetat i ett monopol och därför inte behövt konkurrera med andra taxiföretag. När Uber startades fick konsumenten ett bättre alternativ och har uppenbarligen bytt till Uber.

  Räkna med att Uber kommer att fortsätta att ta marknadsandelar från taxi och hyrbilar överallt i världen.

 • Swedavia ger Nordic Choice Hotels en dominerande ställning

  Det är bara att gratulera Nordic Choice Hotels till kontraktet med Swedavia om ett nytt Comforthotell med 463 rum som ska öppna sommaren 2019. Kampen om kontraktet har säkert varit både hård, rättvis och omgiven av en mängd krav, policies och lagar samt gått rätt till enligt alla gällande regler.

  Oavsett bud från Nordic Choice Hotels som redan driver Clarion Arlanda i direkt anslutning till Sky City är det lite märkligt att Swedavia ger Nordic Choice Hotels ytterligare ett hotell mitt i flygplatsen med gångavstånd till terminalerna. I Sky City kommer det att finnas 1179 hotellrum där Nordic Choice Hotels kontrollerar 74 % av hotellrummen.

  • Nordic Choice Hotels kommer att ha två hotell med sammanlagt 877 rum (74 %)
  • Radisson Blu har ett hotell med 260 rum (22 %)
  • Rest and Fly har ett hotell med 42 rum (4 %)

  Läget i Sky City är överlägset andra lägen längre bort från terminalerna. Det finns självklart fler hotell inom bilavstånd från terminalerna, men absolut inte inom gångavstånd som torde vara en konkurrensfördel.

  Från ett konsumentperspektiv borde Swedavia ha hyrt ut hotellet till någon av de andra hotellkedjorna eller till en privat aktör för att öka valmöjligheterna för gästerna samt för att öka priskonkurrensen på den lokala marknaden. Konsumenten missgynnas alltid om någon (även en hotellkedja) får en dominerande ställning. Swedavia själva är ju ett monopol så de tänker bara på sig själva och väljer den som betalar högst hyra  istället för att tänka på konsumentens bästa.

 • 500 miljarder spenderas på resor på en vecka

  Golden week (1-7 oktober) är Kinas nationella helgvecka och kanske en motsvarighet till höstlovet här hemma. Den här veckan reser minst en halv miljard kineser (en ökning med 12 % från förra året) och spenderar tillsammans över 500 miljarder kronor. I år var det fler kineser som reste längre än tidigare år. De fem populäraste destinationerna var i år Korea, Japan, Ryssland, Thailand och Australien medan Hongkong, Macao och Taiwan tappade.

  Ökningen för Ryssland var över 100 % jämfört med förra året. Den ena anledningen är rubelns försvagning mot den kinesiska valutan. Den andra anledningen till den kraftiga ökningen är att Ryssland har ett "visa-fritt" program för grupper. Ryssland har precis som USA förstått att om landet vill ha fler besökare från Kina, så måste viseringarna förenklas. Både USA och Ryssland ser därför kraftiga ökningar i turismen från Kina. En tredje anledning till ökad turism från Kina till USA är att det finns fler direktlinjer från flera kinesiska städer till USA.

  Statistiken visar också att ju bättre ekonomiskt ställt kineserna har, desto större chans är att de reser längre, t.ex. till Europa. Frankrike var det enda EU-landet som kom med bland de tio största destinationerna för kineser under golden week. Kineserna spenderar nu mer pengar än något annat land utomlands.

  Det är för tidigt att se om Sverige sett någon ökning i turismen från Kina under golden week. Inkvarteringsstatistiken för oktober finns först tillgänglig i december. Stockholm och Göteborg har blivit något bättre att ta hand om kinesiska besökare, bl.a. genom att Swedavia erbjuder uppkoppling till gratis wifi med instruktioner på kinesiska. I övrigt är det tyvärr inte mycket som hjälper kinesiska besökare att spendera sina pengar i den svenska besöksnäringen. Det är väl ändå dags att börja göra Sverige exportmoget gentemot den kinesiska marknaden och sedan börja marknadsföra Sverige som en perfekt destination för golden week 2017 och framåt.

 • Besöksnäringen hopplöst efter

  Det är snart tio år sedan iPhone lanserades 2007. Det var då det blev möjligt att börja tänka på att skapa en webbplats som var anpassad för den smarta mobilen. Det var då appar lanserades och det blev möjligt att utveckla appar för olika behov. Sedan dess har en mängd olika funktioner i de smarta telefonerna utvecklats vidare. I Sverige har 83 % av befolkningen en smart mobil. I hela världen finns det nu över 2 miljarder människor som har en smart mobil.

  Stora hotellkedjor har hängt på den mobila trenden och har mobilanpassade webbplatser och appar, men den stora massan av små företag inom besöksnäringen står mer eller mindre utanför den mobila världen. Besöksnäringens  ägare, ledningar och alla medarbetare är flitiga användare av sina smarta mobiler förutom i den egna verksamheten. De som driver verksamhet inom besöksnäringen och idag inte har en mobil webbplats bör ordna detta omgående.

  Det tar tid för besöksnäringen att ta till sig nya idéer. Smarta mobiler är tyvärr inte det enda exemplet. Varför vill inte besöksnäringen förbättra upplevelsen för gästen (läs: kunden som betalar) eller förbättra produktiviteten för att öka den svaga lönsamheten i branschen?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons