• Boka tidigt till lägsta pris

  På fredag är det sista chansen att få det låga boka-tidigt-priset på 3900 kr för att delta i Hotel Market Seminars tisdag den 12 januari 2016. I år är betydligt fler personer anmälda jämfört med samma tid förra året. I januari 2015 fick 200 personer en injektion av kunskap kring revenue management genom talare, paneldiskussioner och utbyte av erfarenheter i små grupper. Deltagarna var nöjda och resultatet av utvärderingen något högre än året innan.

  Tisdag den 12 januari 2016 är det dags för tredje upplagan av Hotel Market Seminars. Peter O'Connor från Essec kommer att inleda med att tala om hur man driver och konverterar fler bokningar via den egna webbplatsen. Några av hans tips och idéer kommer att att betala tillbaka kursavgiften mångdubbelt genom att hotellen minskar betalningen av provisioner till OTA:erna och istället får bokningarna via den egna hemsidan.

  Nytt för nästa omgång är också "Master Classes" där deltagarna får ny kunskap och en fördjupning. Den ena handlar om "De fem bästa sätten att optimera sina betalningar för att öka nettoresultatet". Den andra om "Hur Revenue Management, marknad och sälj kan hjälpas åt för att nå en utvald målgrupp". Jag ser fram emot båda.

  De populära rundabordsdiskussionerna återkommer med bl.a en grupp som diskuterar hur man hanterar distributionen när Rate Parity förbjuds och en annan som handlar om hur man kan öka intäkterna med hjälp av att analysera sina "Big data".

  Hotel Market Seminars vänder sig i första hand till personer inom ledande befattningar inom revenue management, marknad och sälj samt ägare och ledare i besöksnäringen som helhet.

  Min ambition är att hjälpa till att utveckla besöksnäringen i hur man skapar högre intäkter och därigenom blir mer framgångsrik och uthållig över tiden. Var med på den resan och delta aktivt på Hotel Market Seminars tisdag den 12 januari 2016.

 • Hotelldirektörer missar intäkter

  Många hotelldirektörer har ingen aning om vad som händer när rate parity förbjuds även i Sverige precis som det har gjorts i Frankrike och Italien. Finns det något alternativ till att de stora bokningskanalerna tar ett allt fastare grepp om enskilda hotell och distributionen blir en allt högre kostnad för hotellen? En lösning är att flytta fokus från bruttointäkt till nettointäkt för att säkra hotellets långsiktiga överlevnad. Fokus på nettointäkten är nästa års tema på Hotel Market Seminars tisdag den 12 januari 2016. Detta är ett perfekt tillfälle för hotelldirektörer och ägare av enskilda hotell att få en överblick av vad som händer i omvärlden och vilka beslut som måste fattas för att inte bli omkörda av konkurrenterna.

  Det finns nya hjälpmedel för att äga gästen och driva bokningar via hotellets egen webbplats. Ett väldigt enkelt verktyg som alla hotell borde ha är Triptease som kommer att vara en av utställarna och talarna på Hotel Market Seminars.

  På Hotel Market Seminars kommer även Peter O'Connor, professor vid Essec Business School, att ge praktiska tips och råd hur ett hotell kan driva mer trafik och bokningar till sin egen webbplats. Jag har lyssnat på Peter O'Connor många gånger tidigare och hans idéer är minst sagt innovativa och banbrytande. Missa inte möjligheten att lyssna på honom på Hotel Market Seminars.

  Hur kan ett hotell använda metasearch för att öka sina direktbokningar. Google, Trivago och HotelsCombined kommer att diskutera hur hotellen kan dra nytta av metasearch för att minska sina distributionskostnader.

  Nytt för i år på Hotel Market Seminars är Master Classes som är en fördjupning inom olika ämnen för de som vill lära sig nya saker på lite mer detaljerad nivå.

  I januari 2015 deltog 200 personer i Hotel Market Seminars. I januari 2016 kommer ännu fler personer att få ny kunskap, diskutera och kanske lösa några gemensamma problem för branschen samt träffa de mest intressanta leverantörerna inom reveneue management och distribution.

  Nästa fredag är det sista chansen att anmäla sig till det låga boka-tidigt-priset (Early Bird) på 3900 kr för en fullspäckad dag med fokus på att skapa en högre nettointäkt och därmed öka hotellets lönsamhet. Här är länken till program och registrering.

  Jag är passionerad av att sprida kunskap om revenue management och är därför en av organisatörerna av Hotel Market Seminars 2016. Ju fler personer inom ledande befattningar som har kunskap om revenue management, distribution och den nya digitala världen desto framgångsrikare kommer hela besöksnäringen att bli.

 • Marriott köper Starwood

  Marriott köper Starwood for drygt 100 miljarder kronor. En av megakedjorna försvinner från marknaden. På sikt kommer det sannolikt att stå Sheraton by Marriott, W by Marriott, Aloft by Marriott, etc. förutom alla andra varumärken som numera ägs av Marriott. 

  Marriott betalar ca 10 gånger vinsten före räntor, avskrivningar och skatt för Starwood. Det är samma pris som man har betalat för de hotellkedjor (Gaylord, Protea och Delta) som Marriott förvärvat de senaste åren. Ägarna till Starwood kommer till största delen att få betalt i aktier i Marriott.

  Sammantaget får det nya Marriott 30 hotellvarumärken med totalt ca 5500 hotell i 100 länder. Totalt antal hotellrum kommer att bli ca 1,1 miljoner med 370 000 hotellrum i pipline. Airbnb har nu över 1,5 miljoner hotellrum, så Marriott kommer att även efter förvärvet av Starwood att ha en lägre kapacitet än den största aktören inom delningsekonomin inom besöksnäringen.

  Det verkar som om Starwoods styrelse och ägare helt enkelt gav upp i den allt hårdare konkurrensen mellan kedjorna. Kreativiteten försvann när VD byttes ut och allt fokus hamnade på expansion för att driva upp förväntningarna på framtida vinster för att tillfredsställa aktiemarknaden. Styrelsen i Starwood letade desperat efter köpare både på hemmaplan och i Kina. Kan det vara så att styrelsen i Starwood insett att megakedjornas erbjudande till framförallt fastighetsägarna inte längre är så attraktivt. Kan den här affären vara början till slutet för megakedjorna eller är det ett sätt att hejda framfarten av OTA:er och andra mellanhänder som urholkar hotellkedjornas lönsamhet? Svaret kommer först om några år när vi kan se utvecklingen för både megakedjorna och mellanhänderna.

 • Norden på WTM i London

  De nordiska länderna är representerade med montrar på World Travel Market (WTM), som är den stora rese- och turistmässan som hålls i London i november varje år. Jag fick intrycket att det pågick en hel del diskussioner med potentiella arrangörer hos alla de nordiska utställarna. Här är några bilder på hur montrarna ser ut.

  Cool Danmark

  Några av de nordiska länderna har tydliga budskap. ”Cool” Danmark, Norway ”powered by nature”,

  Norge - powered by nature

  Inspired by Iceland

   ”Inspired by” Iceland. Finland och Sverige är inte lika tydliga.

  I wish I was in Finland

  Visit Sweden

  Jo, man kan önska att man var i Finland eller bara Visit Sweden. Det är säkert omöjligt för alla i svensk turistnäring att komma överens om en gemensam slogan, så då blir det ingen alls. Otydlig positionering är aldrig bra så här finns det mer att göra.

 • Det näst intill perfekta hotellrummet

  Idag söndag sitter jag och jobbar i ett hotellrum i London. Det är det näst intill perfekta enkelrummet.

  Först av allt så fungerar gratis wifi perfekt. Bandbredden är så bra att det är lätt att ladda ner filer och att uppdatera appar. Rummet har en bred säng (150 cm) och den är placerad från kortväggen (badrummet) rakt ut i rummet i riktning mot fönsterväggen. Fönstren är välisolerade. Inget ljud hörs från gatan. Gardinerna är perfekta för mörkläggning.

  Vid ena sidan av fönstret finns en kombination av en sekretär och en bokhylla med plats för att jobba och en vridbar TV i bokhyllan ovanför. Sekretären är placerad vid fönstret så att man kan se ut när man sitter och arbetar. Skrivbordsstolen är mycket bekväm. Det finns en utmärkt arbetsbelysning, en radio och både glas och vattenkokare. Radion är på när man kommer in i rummet. Väldigt trevlig med lite musik från en riktig radiokanal istället för att TV:n är på med en opersonlig hälsning. Det finns ett riktigt tjockt och bra anteckningsblock. På andra sidan mot fönstret finns en skön fåtölj med en bra läslampa. Perfekt för att se på TV om man inte gör det från sängen.

  Sängen är väldigt bekväm. Bra täcke, två kuddar och extra kuddar i en låda under sängen. Bästa läslamporna vid en säng jag har sett på länge. Två lediga el-uttag på var sida om sängen. Skulle dock gärna ha haft ett USB-uttag eller ett europeiskt el-uttag också. Luftkonditioneringen är tyst och lätt att justera. Belysningen i rummet är perfekt och lite dämpad för att få en skön känsla i rummet. Färgsättningen i rummet är tidlös med trä och jordfärger. En vägg har en tapet i vitt med svarta skisser på byggnader, djur och personer från ett typiskt brittiskt imperium. Tavlor som ser ut att vara utvalda för just det här rummet. Det är verkligen trivsamt att vara i hotellrummet.

  Garderoben är liten men har gott om hängare. Kylskåp med vatten och mjölk till kaffe/te. Kassafack i hyfsad höjd så att man inte behöver krypa på golvet.

  Badrummet är litet men väl planerat. Regndusch och handdusch. Smart upphängning av stora badhanddukar på utsidan av duschdörren i glas. Stor imfri spegel med ovanligt bra belysning. Saknar dock lite bättre avställningsyta för toalettartiklar. Vattnet stannar i duschen och rinner inte ut på golvet.

  Rummet har allt detta på bara 18 kvm utan att kännas trångt. Frukostpåse med yoghurt, frukt och juice hänger varje morgon på dörren. Dessutom ingår 60 min gratis telefonsamtal per dag från hotellrummets telefon till Europa och USA. Det finns flera restauranger i hotellet och ett skönt häng i lobby och bar om man inte vill vara i hotellrummet.

  Jag kan verkligen rekommendera hotellrummen och hela hotellet The Hoxton Holborn i London.

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons