Annons

Copperhill får grönt ljus för bygge av lyxstugor

zoom Från jämtländsk sushi till lyxstugor. Copperhill i Åre står inför många nyheter i sin verksamhet.
Från jämtländsk sushi till lyxstugor. Copperhill i Åre står inför många nyheter i sin verksamhet.
NYHETER. Nordic Choice-ägda Copperhill Mountain Lodge i Åre har stora planer på tillbyggnad under de kommande åren. Nu har samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun gett grönt ljus för att gå vidare i processen. 
Annons

Något bygglov är inte klart ännu, men enligt beslutet får Copperhill nu lov att ta fram en detaljplan för den planerade tillbyggnationen.

 

Nytta för hela Åre

Enligt en artikel i Länstidningen Östersund är politikerna positiva till projektet, men pekar samtidigt på en del utmaningar. Eva Ottosson Rask, vd för Copperhill, är mycket glad över beskedet. Samtidigt är hon medveten om de miljömässiga anpassningar som krävs.

− Det är jättekul att politikerna också ser att det här kan vara nytta för hela Åre, säger hon. Sen blir det mycket jobb med att få till allting så att det samstämmer med miljökraven, men det är Todd Saunders stil, så det känns bara bra. Vi är inte intresserade av att göra någon åverkan på naturen.

För Eva Ottosson Rask är själva namnet Todd Saunders en trygghet. Den kanadensiska arkitekten och hans team på Saunders Architechture i Bergen är ett starkt varumärke internationellt, med en tydlig miljöprofil. Detta rimmar väl med Copperhills planer.

− Det finns mycket att göra för att säkerställa att avlopp och transporter ska funka utan miljöpåverkan, bland annat kan man jobba med regnvatten och kompost. Om vissa saker inte funkar får vi tänka om helt enkelt.

 

Bygger för utländska gäster

Tillbyggnaden rör fem nya stugor på 25-50 kvadratmeter, ett kapell med plats för 70 sittande middagsgäster, en matsal för trettio personer samt ett utomhus-spa med bastu. Tanken är att under en femårsperiod ta tag i ett årsprojekt i taget.

Grunden till expansionen är en tydlig efterfrågan från de internationella turister som kommer till Åre och vill ha naturnära upplevelser.

− Svenska turister är mycket mer vana vid att bo lite obekvämt i vildmarken, men utländska gäster vill gärna ha det exotiskt samtidigt som man har alla bekvämligheter. Det ställer krav på nivån. Från en byggnad ska man i princip ha fri sikt, så att det känns som att man är helt ensam med naturen.

Med grönt ljus att gå vidare – när kan vi se ett första spadtag?

− Vi är egentligen redo att börja i morgon − alla ritningar är klara. Så fort detaljplan och bygglov är på plats kan vi köra, och det blir förhoppningsvis redan mot slutet av 2017. Jag skulle tro att vi börjar med småstugorna först för att se hur allting funkar. Vi har sett ut var de ska ligga, men det är uttalat att vi inte kommer att hugga ner ett enda träd för att bygga.

Är det utmanande att jobba på det sättet?

− Det är roligt! Vi ska hela tiden minimera miljöpåverkan, så vi får anpassa oss efter naturen i alla lägen.

Projektet kostar naturligtvis mycket pengar, bara att ta fram ritningar har varit kostsamt. Totalt för bygget räknar Eva Ottosson Rask med att det rör sig om tvåsiffriga miljonbelopp. Men investeringen kommer direkt från ägaren Nordic Choice och Petter Stordalen, och kommer inte att påverka Copperhills resultaträkning negativt.

 

Pizzabak i nedre lobby

Redan nu till våren har Copperhill andra nyheter på gång. Bland annat ett nytt matkoncept med samaki, ”sushi på jämtländska”.

− Det kan till exempel vara rått renkött. Sen har vi en enorm, vedeldad ugn i vår nedre lobby som tidigare användes för att baka pizzor i. Den kommer vi att dra igång igen för att sälja pizzor lagom till sportlovsveckan. Ugnen är helt otrolig, folk blir fortfarande tårögda när de pratar om pizzorna de åt här för åtta år sedan. Utöver det tänkte vi under året bygga om i lobbyn för att få en extra trappa upp till våningsplanen. Så det händer saker här hela tiden, avslutar Eva Ottosson Rask.