Annons

Hett att äta ute på julafton – ”Det ökar för varje år”

zoom På Ulriksdals Värdshus har man rullat 700 kilo köttbullar inför jul. Foto: Ulriksdal, Buustamons Fjällgård
På Ulriksdals Värdshus har man rullat 700 kilo köttbullar inför jul. Foto: Ulriksdal, Buustamons Fjällgård
NYHETER. Det blir allt mer poppis att skippa julstöket hemma och istället gå på krogen på julafton. Buustamons Fjällgård i Åre är fullbokad 24 december och julaftonslunch på Sturehof bokas upp ett år i förväg.
Annons

I köket på Ulriksdals Värdshus har det rullats köttbullar i två veckor och inför julbordsstarten 21 november har man 700 kilo. Nu väntar en hektisk tid fram till annandagen, man räknar med 15 000 sittningar.

– Vi har en vecka kvar så det är full fart. Julborden har en mångårig historia här och gästerna bokar långt i förväg. Även på våra andra krogar är trycket högt, julaftonslunchen på Sturehof bokades upp för ett år sedan, säger Stefan Barenthein, driftschef på Svenska Brasserier.

Bland de restauranger Svenska Brasserier driver är det Ulriksdals Värdshus som serverar julbord. Men även på Taverna Brillo, Riche och Teatergrillen råder det bråda dagar i december, särskilt på julafton.

– Det ökar för varje år. Gästerna är familjer som har det som tradition. Hos oss kan man umgås och sedan öppna julklapparna hemma. Vi har också många turister som inte vet var de ska ta vägen på julafton, vi får ofta samtal från hotellen.

På Ulriksdals Värdshus serveras klassisk julmat, med vegetariska inslag.

– Vi har mer genomarbetade gröna rätter i år, som brysselkål med chili, curry, lök och russin. På Sturehof och Riche serveras den vanliga à la carte-menyn på julafton, många ser det som ett trevligt alternativ till julmaten, säger Stefan Barenthein.

Gästerna har gjort det till tradition

Linda Nilsson är platschef på Buustamons Fjällgård i Åre och hon ser fram emot en fullbokad december.

– På julafton har vi helt fullt. Men det finns några platser kvar när det gäller julbord.

Julbordsgästerna består främst av företag, på julafton gör familjerna entré.

– Vi har många återkommande gäster som gjort det till en tradition. Det brukar vara hela släkter som besöker oss och det känns härligt.

Vad står på julaftonsmenyn?

– Vi serverar traditionell julmat med jämtländska inslag, som älgsalami och renkorv. Vi försöker alltid få till en twist genom att krydda vissa av rätterna med vår egen snaps, säger Linda Nilsson.

Petersons Krog på Käringön utanför Orust har serverat julbord i över tjugofem år.

– Vi har cirka 1500 gäster mellan 17 november och 17 december. Det finns femtio lediga platser första fredagen och ett fåtal lunchsittningar, annars är det fullt, säger Lars Olsson som är ägare.

Gin & Tonic-sill på årets julbord

Restaurangen har många återkommande gäster och de brukar boka ett år i förväg. Det är främst familjer som besökt Käringön på sommaren och som nu kommer tillbaka.

– Vi har haft stadigt med gäster sedan start och det beror på att vi har privatgäster. För krogar som satsar på företag är det mer ostadigt. Jag tror att själva miljön lockar, man tar sig ut över vackra Orust och sedan via båt till ön.

Vad sticker ut på årets julbord?

– Vi satsar bland annat på nya sillinläggningar, just nu experimenterar vi med en gin & tonic-sill.

Eftersom Peterrssons Krog ligger på en ö så har man svårt att locka gäster på själva julafton.

– Det passar inte in i julaftonspusslet att ta sig hit, så vi har stängt. Men julborden har stor betydelse, utan dem skulle vi behöva lägga av efter våra hummerkalas i mitten av oktober.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...