En god stĂ€mning stĂ„r förmodligen högt upp pĂ„ de flesta pubars och sportbarers önskelistor. Men hur skapar man den, i verkligheten? Det vet Yvonne SĂ„ngberg, driftschef pĂ„ John Scottâs Avenyn, som tilldelades utmĂ€rkelsen Ă rets Sportbar 2023, nu under hösten.
Priset delas ut av tv-leverantören Allente i samarbete med Warner Bros och Göteborgsbaren tog hem segern framför de övriga finalisterna El Classico i BorĂ„s och Sir Tobyâs i Malmö.
â Vi har haft som ambition att skapa en arenakĂ€nsla, fast i vĂ„r regi. SĂ„ det betyder jĂ€ttemycket att vi nu har fĂ„tt ett fint bevis pĂ„ att vi har lyckats med det, sĂ€ger Yvonne SĂ„ngberg.
Viktigt visa rÀtt matcher
Det var i april 2022 som dörrarna till Corner slog upp, som en egen del av stora John Scottsâ Avenyn.
â Vi kĂ€nde att behovet av en renodlad sportbar fanns men puben ska ju vara för alla, Ă€ven de som inte Ă€r sportintresserade. SĂ„ nu har vi 400 kvadratmeter till, och tvĂ„ separata entreer, sĂ€ger Yvonne SĂ„ngberg, och fortsĂ€tter:
â Men man kan ju gĂ„ emellan barerna inne i lokalen om man vill se nĂ„gon sĂ€rskild match.
Allsvenskan, Premier League, SHL och Champions League stÄr pÄ sÀndningsschemat och man jobbar ocksÄ mycket aktivt med stora sporthÀndelser. NÀrmast Àr det handbolls-vm för damerna som gÀller, och snart stundar junior-VM i hockey pÄ Scandinavium.
â För att lyckas som sportbar Ă€r det förstĂ„s viktigt att man visar rĂ€tt matcher. Minst lika viktigt Ă€r att vi har en personal som Ă€r sportintresserad. Jag Ă€r sjĂ€lv fotbollssupporter, det Ă€r BlĂ„vitt och Arsenal som gĂ€ller sedan 1977, sĂ€ger Yvonne SĂ„ngberg.
Vad gör ni rÀtt som era konkurrenter kanske missar?
â Vi vĂ€nder oss till en bred publik och har humana priser. Vi mĂ€rker att de spenderar lite mindre nu men de kommer fortfarande hit och det Ă€r det viktigaste. VĂ„ra gĂ€ster Ă€r mellan 18-80, bĂ„de mĂ€n och kvinnor, och det Ă€r alltid trevlig stĂ€mning. Jag Ă€r sjĂ€lv 58 och tycker att det kan vara svĂ„rt att hitta bra stĂ€llen att gĂ„ ut pĂ„, men hĂ€r Ă€r alla vĂ€lkomna, sĂ€ger Yvonne SĂ„ngberg.
Och den dÀr goda stÀmningen, den uppstÄr förstÄs inte i ett vakuum utan Àr ett resultat av att personalen Àr ute pÄ golvet och snackar med gÀsterna.
â Vi har mycket kontakt hĂ€r med vĂ„ra gĂ€ster och det Ă€r viktigt för oss. Vi har inget bokningssystem – det Ă€r jag som Ă€r bokningssystemet för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt skapa en personlig relation med gĂ€sten.
Har ni svÄrt att rekrytera?
â Det var svĂ„rt redan före pandemin. Men vi har god framförhĂ„llning och framför allt sĂ„ utbildar vi internt. SĂ„ man behöver inte kunna allt frĂ„n början, tvĂ€rtom, men har du viljan sĂ„ lĂ€r du dig eftersom. Och vi anstĂ€ller bara de som verkligen vill vara hĂ€r.
Vad Ă€r det bĂ€sta med att jobba pĂ„ en sportbar?Â
â Det Ă€r att fĂ„ vara en del av den hĂ€r stĂ€mningen som skapas gemensamt mellan gĂ€sterna och personalen. Man glĂ€ds tillsammans nĂ€r det gĂ„r bra och man lider tillsammans vid förlust. NĂ€r det gĂ€ller BlĂ„vitt fungerar vi lite som psykologer ibland, man fĂ„r peppa och ta nya tag, sĂ€ger Yvonne SĂ„ngberg.
LĂ€s Ă€ven om en annan sportbar â Olearys öppnar nytt!