Annons

29 500 drabbade av krisen i besöksnäringen

zoom
NYHETER. Hotell- och restaurangnäringen är en av de hårdast drabbade branscherna i coronakrisen. Antalet varsel under perioden 1 mars till 13 april uppgick till 16 000.
Annons

Restauranger tvingas lägga ned, hotellrummen ekar tomma, skidanläggningarna stänger för säsongen och nöjesparkerna skjuter fram sina öppningsdatum.

I mars uppnådde antalet inrapporterade varsel till Arbetsförmedlingen historiskt höga nivåer, och hotell och restaurangbranschen är en av de värst drabbade näringsgrenarna.

Enligt de senaste siffrorna från Visita varslade 16 000 arbetstagare om arbetsbrist under perioden 1 mars till 13 april. Därutöver har 13 500 extra anställda inte längre någon sysselsättning, vilket innebär att 29 500 personer hittills drabbas.

Både hotell och restauranger töms på besökare, och med hotellbeläggningar på 5,3 (64) procent i Stockholm, 5,9 (70) procent i Göteborg och 7,6 (67) procent i Malmö, enligt siffror från Benchmarking Alliance, gör det omöjligt att behålla personal.

Visita har tidigare varnat för en hotande massarbetslöshet där unga och utrikes födda är speciellt utsatta. Besöksnäringen sysselsätter 200 000 personer.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...