Annons

50 000 förlorade jobb i besöksnäringen i december

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Antalet anställda i besöksnäringen minskade med 50 000 i december, jämfört med samma månad ett år tidigare. Det stora jobbraset kan till stor del förklaras av alkoholstoppet.
Annons

I dagarna väntas besked om vad som händer med det tillfälliga alkoholförbudet där restauranger inte får servera alkohol efter klockan 20.00.

Samtidigt presenteras nu dystra siffror över hur många i besöksnäringen som har förlorat sina jobb under pandemin.

December är normalt en bra månad för besöksnäringen med bland annat julbord, men blev 2020 en katastrofmånad. Totalt minskade antalet anställda med 50 000, jämfört med samma månad ett år tidigare. Det betyder att över var tredje jobb försvann, visar siffror från SCB:s Arbetskraftsundersökning som Visita tagit fram.

– December blev en nattsvart månad för besöksnäringen. Till stor del på grund av alkoholstoppet som i praktiken är ett näringsförbud som slår oerhört hårt mot jobb och företag, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Säker miljö på restaurang

Trots att Folkhälsomyndigheten flera gånger sagt att restaurang inte är någon riskplats för smittspridning har regeringen förlängt alkoholstoppet klockan 20.00 flera gånger under januari, vilket förvärrat situationen ytterligare. Senaste förlängningen gäller till söndag 7 februari.

– Alkoholstoppet saknar effekt på smittspridningen och måste bort. Dessutom krävs ett stöd som ersätter de drabbade företagen fullt ut och att redan utlovade stöd betalas ut omedelbart. Annars ökar risken för fler förlorade jobb och företag, säger Jonas Siljhammar.