Annons

Besöksnäringen får draghjälp av ny nationalpark

zoom Åsnen Nationalpark som invigts idag är Sveriges 30:e. Foto: Åsnen Nationalpark
Åsnen Nationalpark som invigts idag är Sveriges 30:e. Foto: Åsnen Nationalpark
NYHETER. När Sverige inviger sin 30:e nationalpark i Åsnen, Småland får det positiva effekter på besöksnäringen i hela regionen. ”Vi räknar med nya gäster från bland annat England”, säger Ingrid Olsson, som driver Getnö Gård vid sjön Åsnen.
Annons

Invigningen av Åsnen nationalpark, med Kronprinsessan Victoria närvarande vid delar av ceremonin, pågick för fullt när Besöksliv fick tag på Inger Olsson på telefon.

Hon driver Getnö Gård med stugor, naturcamping och konferenslokaler vid sjön Åsnen.

Getnö Gård har sedan länge jobbar med guidning med egna anställda guider inom bland annat fågelskådning, fiske och paddling. Att området nu certifieras som nationalpark får stor betydelse för hela regionen, tror Inger Olsson.

– Det är helt fantastiskt, för med detta blir vi garanterade att den unika naturen blir skyddad för kommande generationer, och det är en kvalitetsstämpel eftersom det är det högsta skydd ett naturområde kan få, säger Inger Olsson.

– Sedan är vi extra stolta över den första naturparken i Kronobergs län, tillägger hon.

Hon beskriver nationalparken som ett ”fantastiskt lyft” för att nå ut till fler på den internationella marknaden.

– Vi utökar med fler produkter som naturguidningar och kajakguidningar ut i nationalparken. Att det har fått en nationalparkstämpel kommer att locka fler internationella gäster som vill göra olika aktiviteter.

Hela besöksnäringen runt sjön Åsnen samarbetar för att paketera produkter som kan intressera besökare och få dem att stanna kvar längre.

Turister från Tyskland och Holland har redan hittat till området, och till Getnö Gård, men Inger Olsson tror att nationalparken kommer att locka gäster även från England, samt fler från Schweiz och Österrike.

Varför från England?

– Det finns många fågelskådare i England så jag tror att parken kommer att dra mycket fågelturism därifrån. Det finns bland annat mycket fiskgjuse här.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter