Annons

Bordsservering räddar Scalateatern

zoom Känd från tv. I Svt:s mockumentary-såpa Premiärdatum oklart har vi fått följa tillblivelsen av Scalarevyn. Foto: Pressbild
Känd från tv. I Svt:s mockumentary-såpa Premiärdatum oklart har vi fått följa tillblivelsen av Scalarevyn. Foto: Pressbild
NYHETER. Imorgon torsdag har krogshowen Scalarevyn smygpremiär på Scalateatern i Stockholm. För att kunna ta in fler än 50 gäster i salongen har varannan rad byggts om till bord och det serveras mat. Hade pandemin slagit till när de var nystartade hade de tvingats lägga ner, säger vd Tova Nyqvist.
Annons

Det har alltid varit Henrik Dorsins dröm att ha en krogshow, även om det i normala fall innebär en för stor förlust av gästplatser. Men nu går i alla fall den drömmen i uppfyllelse.

– Vi har halverat publikantalet och gjort bord på de tomma platserna. Tidigare har vi bara serverat i bar och restaurang – nu är hela teatern en serveringsyta, säger vd Tova Nyqvist.

Hur kom ni på den lösningen?

– När vi förväntade oss en lättnad för kulturevenemang, som skulle grunda sig på avstånd, tänkte vi att det enklaste var att ta bort varannan rad. Då markerade vi det genom att ta bort ryggstöden. Och då visade det sig enkelt att sätta fast bord där istället.

Hur påverkas verksamheten på restaurangen?

– Inte mycket. Innan förställning är det fullt i restaurangen, även nu. Och där serverar vi à la carte. I salongen blir det mer av flygplansservering.

Hur går biljettförsäljningen?

– Vi har premiär imorgon, med 228 platser mot normala 550. Och försäljningen tickar på, men det är inte samma tryck som i vanliga fall. Så länge det råder restriktioner är det som att folk inte riktigt vågar. Även om viljan finns.

Hur säkert är det att besöka showen?

– Vi har verkligen tänkt igenom hur folk ska komma rakt in i salongen, äta sin mat på plats och både kunna besöka toa och lämna teatern utan att någonsin röra sig mot strömmen. Vi har dels tydliga markeringar och dels ingår utrymningen av teatern i showen.

Hur då?

– Vi lottar ut vilka bänkrader som får lämna. Det blev en kul grej – och det är roligt att ensemblen är kvar medan gästerna går. Det är ett tydligt tecken på den upp- och nedvända världen som råder.

Vad behöver ni nå för att gå runt?

– Mycket mer än detta. Vi hade räknat med en break even på 80 procent av 550 platser. Så det kommer att ta längre tid att tjäna in uppsättningskostnaden. Vi hoppas kunna köra showen hela 2021.

Vad har tv-serien Premiärdatum oklart på SVT inneburit för intresset?

– Jag tror att det innebär mycket, men det framgår inte i serien att vi börjar köra revyn nu. Det fick vi inte berätta i SVT. Så nu handlar det mycket om marknadsföring, med pressmeddelanden, annonser och närvaro i sociala medier.

Vad har ni på gång utöver revyn?

– Det blir en julföreställning också, men den är lite hemlig än.

Hur orkar ni?

– Vi har viljan! Vi har varit här i sex år nu och rutinerna hade precis börjat sätta sig när pandemin kom. Men bättre att den kom nu än första året – då hade vi inte klarat oss. Nu är det lite som att börja om från början, och det har vi kraft till. Alla här är väldigt fulla av energi och vi försöker hitta lösningar. Man blir kreativ i kris, när man helt enkelt tvingas gå nya vägar, säger Tova Nyqvist.