Annons

”Branschen bör finansiera en utbildning i huvudstaden”

zoom Hotellentreprenören Ejnar Söder känner frustration över<br />
 besöksnäringens låga status. Foto: Besöksliv
Hotellentreprenören Ejnar Söder känner frustration över
besöksnäringens låga status.
Foto: Besöksliv
NYHETER. Hotellentreprenören Ejnar Söder vill att besöksnäringen ska få högre status. Ett sätt är att erbjuda en högskoleutbildning i Stockholm, anser han. ”Det måste kännas spännande att utbilda sig inom vår bransch, och Stockholm är spännande”.
Annons

Besöksliv träffar Ejnar Söder på The Winery Hotel, hans senaste i en lång rad hotellprojekt efter 70 år som verksam i besöksnäringen. Hotellet i Solna, som har sin egen vinproduktion i hjärtat av hotellet, två restauranger, 184 rum och takterrass med pool, är hans stolthet. Dessutom designat av sonen Jan Söder.

– Idén om ett vinhotell kom som en ingivelse för mig, det är något av det mest spännande jag har gjort, säger han.

Ejnar Söder har bjudit in för att diskutera besöksnäringens status i Sverige. Med en bransch som i dag betraktas som en basnäring, och som årligen omsätter 320 miljarder, känner han frustration över dess anonymitet och låga prioritering i de politiska samtalen, inom utbildning och i näringslivet.

Manifest för förändring

I mars skickade Ejnar Söder ut ett egenkomponerat upprop till en rad opinionsbildare för att uppmärksamma det, enligt honom, stora behovet av förändring för att lyfta besöksnäringen.

I tio punkter redogjorde han för vilka förändringar han vill se. En av de viktigaste är frågan om en högskoleutbildning placerad i Stockholm.

Han uppmanar både Handelshögskolan och Stockholms Universitet att fylla det hål som, enligt honom, finns i utbildningar inom besöksnäringen.

– Rent praktiskt är det givetvis i Stockholm som den största potentialen finns att locka fler elever som väljer Handelshögskolan istället för att bli restaurangchef på ett hotell. Alla bor här, och även om Grythyttan är fantastisk så ligger den för långt bort geografiskt.

Varför är det så viktigt var utbildningen ligger?

– Det viktiga med att kunna erbjuda en utbildning i Stockholm är att det höjer branschens status, och ger den mer uppmärksamhet om utbildningen finns här. Det ska vara spännande att utbilda sig inom hotell och restaurang, och det är spännande i Stockholm, säger Ejnar Söder.

Han gör en jämförelse med läkemedelsbranschen som omsätter betydligt mindre än besöksnäringen och har samtidigt betydligt fler utbildningar på statlig nivå.

– Det helt oacceptabelt att hotell som Scandic och Nordic Choice ska behöva utbilda sin egen personal. Inte minst med tanke på hur mycket besöksnäringen bidrar med i integrationsfrågan, både vad gäller sysselsättning och utbildning, säger han.

Branschen får finansiera

För att en högskoleutbildning skulle vara möjlig krävs finansiering, den tycker han däremot att branschens Stockholmsaktörer kan bidra med.

– Jag vet att det finns ett intresse, bland annat från Handelshögskolan, men de behöver ekonomiskt stöd. Men en sådan finansiering är smulor för en bransch som omsätter 300 miljarder om året.

För att komma framåt i denna och andra frågor som rör branschens framtid efterlyser Ejnar Söder ett så kallat ”advisory board”, bestående av olika branschaktörer och representanter från Visita.

 – Jag vill att Visita, som branschorganisation ska kalla ihop Petter Stordalen, Bicky Chakraborty och resten av ledarna för de stora hotell- och restaurangkoncernerna i Stockholm och diskutera branschens framtid i stort. En viktig fråga i framtiden är just utbildningen. Och jag tycker att de i samband med detta ska ha gett ett okej till en medfinansiering av en skola i Stockholm.

Du jobbar hårt med att sprida ditt manifest, som både Visita och andra opinionsbildare har fått ta del av. Vad hoppas du uppnå?

– Jag vill att branschen ska få den respekt den förtjänar, och jag vill förmedla den bristande uppmärksamhet som finns för vår bransch. Jag vill att man ska känna stolthet i besöksnäringen, och att hovmästare ska vara ett yrke att sträva efter.

Han fortsätter:

– Vi måste ta näringen på allvar, det är en av landets största industrier. Jag vill att det ska pratas mer om vår bransch och om nyttan vi gör, – vad det kan betyda för utvecklingen av en ort när ett nytt hotell eller en ny restaurang öppnar, – för den lokala besöksnäringen, i form av nya arbetstillfällen och inte minst hur det bidrar till integration.

Några övriga förändringar Einar Söder vill se för att höja statusen i besöksnäringen är att besöksnäringen får en egen avdelning inom Näringsdepartementet för att kunna fokusera på frågor som rör näringen, att Svenskt Näringslivs nästa vd hämtas från besöksnäringen, och att anslaget för den totala marknadsföringen av Sverige som besöksmål mot icke bearbetade marknader fördubblas.

 

Robotdammsugaren som effektiviserar hotellets hela städprocess

Robotdammsugaren som effektiviserar hotellets hela städprocess

Set. Start. Rent! Nexaros lösning för hotellbranschen sparar tid och pengar. Samtidigt som den befintliga personalen får stöttning i sitt dagliga arbete