Annons

Burgarfreaks jublar – krog får bestämma stekgrader

zoom Krog slapp steka stekrader. Ett år efter kontrollen har Farellis bytt leverantör tre gånger.
Krog slapp steka stekrader. Ett år efter kontrollen har Farellis bytt leverantör tre gånger.
NYHETER. I vintras tvingades Joe Farellis tillfälligt stryka sina medium rare-burgare från menyn. Nu har restaurangen bytt köttleverantör och ordnat fram ett garantibevis som säkerställer produktionen. ”Hamburgerfreaks vill beställa stekgraden själva, så det känns som en lättnad”, säger ägaren Lalle Morberg. 
Annons

Halvråa hamburgare blir allt hetare på svenska restauranger. Det trendiga göteborgshaket Joe Farellis utgör inget undantag. Hit kommer gäster inte bara för saftiga stekar och vedugnsbakad pizza på menyn, utan också för att käka burgare av olika stekgrader.

 

 

Riskerade höga böter

I vintras blåste det dock kymiga vindar över Avenyn.

Efter att ha fått två besök och lika många varningar valde Miljöförvaltningen att ställa ett drastiskt krav på Joe Farellis – sluta servera era hamburgare rare eller medium rare, annars riskerar ni 40 000 kronor i böter. Om detta rapporterade Göteborgs-Posten i april.

– Egentligen är jag inte särskilt panikbenägen, men det är klart att det var en jobbig period. Vi blev tagna på sängen, säger Lalle Morberg, vd för Nordic Restaurant Groups som driver Joe Farellis.

– I början reagerade jag med ryggraden, känslan var att de gick på oss för att vi var en känd restaurang på Avenyn. Men efter att ha pratat med en rad olika kollegor blev jag snart varse att Miljöförvaltningen börjat ställa högre krav på hamburgerrestauranger i takt med att det skett en boom i branschen.

 

Bytte köttleverentör

Efter den tredje varningen bytte Joe Farellis köttleverantör samtidigt som man ordnade fram ett garantibevis som säkerställde att hamburgarna kan serveras medium rare och medium.

– Nu har vi grönt ljus och det är förstås en lättnad. Som du kanske vet är jag inte jätteimponerad av medium well-hamburgare, sådana hoppar jag gärna över. Jag och andra hamburgerfreaks med mig vill beställa stekgraden själva, den ska inte vara förbestämd, säger Lalle Morberg.

Han fortsätter:

– Samtidigt inser jag att produktionen måste säkerställas för att den ska kunna produceras medium-rare. Industrin måste bli bättre på att göra interna kontroller, säger Lalle Morberg, som med drygt 30 års erfarenhet är att betrakta som veteran i branschen.

 

Vilka reaktioner har ni fått från gästerna?

– Många har läst artikeln från Göteborgsposten och undrat om det verkligen går att välja hur man vill ha burgaren. Så det känns skönt att svara att: ”yes, vi har löst problemet”.

 
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...