Annons

”Det här är bättre än andra åtgärder”

zoom Shufflegroups delägare Alexander Clarensius. Foto: Emelie Lager/ Sia Talebi
Shufflegroups delägare Alexander Clarensius. Foto: Emelie Lager/ Sia Talebi
NYHETER. Från och med idag måste nattklubbsgästerna visa upp ett vaccinationsbevis för att få komma in. Helt rimligt, enligt Alexander Clarensius, delägare i Shufflegroup.
Annons

Med en ökad smittspridning kommer nya restriktioner. Från och med idag vidtas åtgärder vid allmänna sammankomster på över 100 personer. Nattklubbarna runt om i landet har fått välja på att införa obligatoriska vaccinationsbevis eller vidta andra restriktioner som max åtta personer per sällskap och att sällskapen ska hålla en meters avstånd.

– Valet här var inget att diskutera. För oss var det antingen vaccinationsbevis eller att gå tillbaka till som det var tidigare då vi fick hålla stängt. Det är inte möjligt för oss att hålla sådana restriktioner som då skulle behövas, säger Alexander Clarensius, delägare i Shufflegroup som har flera klubbar i Göteborg.

En rimlig åtgärd

Sedan september har nattklubbarna kunnat hålla öppet som vanligt efter att restriktionerna släpptes. Att det nu igen måste vidtas åtgärder för att hålla nere smittspridningen känns enligt Alexander Clarensius okej.

­– Det är en mycket bättre åtgärd än att återgå till där vi var för några månader sedan. Vi har respekt för läget och att något behöver göras. Det är också bättre att göra något nu innan det är för sent så vi inte behöver återgå till alla restriktioner.

Eftersom kravet på vaccinationsbevis införs idag kommer det enligt Alexander Clarensius först efter helgen vara tydligt hur det funkar rent praktiskt.

­– Man använder en app för att skanna passen och det görs i samband med att gästen visar legitimationen. Det kommer ta lite längre tid än vanligt i dörren men annars kommer allt vara som vanligt. Vi kommer börja med att ha vår befintliga personal, märker vi att det tar för lång tid kommer vi sätta in fler som hjälper till och kollar passen.

”Det blir en tryggare miljö”

Att kravet på vaccinbevis har införts tror Alexander Clarensius kan komma att påverka trycket på nattklubbarna.

­­– Det kanske blir ett litet tapp, men jag tror att fler kommer vaccinera sig och då kommer kurvan gå upp igen. Det blir en tryggare miljö när man vet att alla är vaccinerade.

Som Besöksliv.se tidigare berättat, har Visita föreslagit regeringen att förbereda en möjlighet för restauranger generellt att införa ett vaccinationskrav för gästerna, om det skulle visa sig nödvändigt framöver.

– Vi vill se ett system med vaccinationsbevis som funkar allmänt för restauranger. Detta för att undvika de begränsningar vi haft tidigare, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.