Annons

Därför stänger Magnus Nilsson prisade Fäviken

zoom Foto: Fäviken
Foto: Fäviken
NYHETER. I december serveras den sista avsmakningsmenyn på restaurang Fäviken. Restaurangen är en av Sveriges mest kända – och har två stjärnor i Guide Michelin. Kocken Magnus Nilsson skriver själv i ett mejl att stället ”aldrig varit bättre”.
Annons

Kocken Magnus Nilsson har med Fäviken satt en liten ort i Jämtland på den gastronomiska världskartan. Men efter tio års service väljer han nu att bomma igen. Den 14:e december blir sista dagen på jobbet.

Tufft beslut

Anledningen till att han stänger verkar vara att Nilsson, som har fyra barn, vill få mer tid med sin familj. Han skriver i ett mejl att beslutet att stänga varit tufft att ta.

– När jag är klar här så ska jag spendera tid med familjen, reflektera, fiska, påta i trädgården, skriva, vila och komma i form, både fysiskt och mentalt. Jag ska inte ljuga, jag är lite trött efter all denna tid med att ständigt pusha restaurangens utveckling framåt.

I mejlet tackar han även sina affärskompanjoner familjen Brummer som äger gården där Fäviken ligger.

– Möjligheten att få skapa en restaurang som Fäviken är något kockar bara kan drömma om.

Charkuteriverksamheten och butiken i Undersåker kommer att fortsätta hålla öppet efter att restaurangen bommat.

Två stjärnor

Magnus Nilsson har de senaste åren varit en av Sveriges största gastronomiska frontfigurer. Restaurangen Fäviken har två stjärnor i Guide Michelin och har flera gånger placerat sig på listan World’s 50 Best Restaurants. Mest känd internationellt blev han dock när Netflix-dokumentären Chef’s Table kom ut med sin första säsong varav ett av avsnitten följde Magnus.

Den svenske matjournalisten Mattias Kroon har varit en flitig gäst hos Fäviken. Men han förstår också kockens beslut.

– Alla restauranger har en livscykel och att Magnus väljer att stänga Fäviken när restaurangen är som allra hetast och svårast att få bord på är nog klokt. Det är en extremt inflytelserik krog internationellt, och därmed en epok inom nordisk gastronomi som nu avslutas på topp. Magnus är förstås full av energi och idéer och fortfarande väldigt ung så vilka utmaningar han än skaffar sig framöver ska bli spännande att följa, säger han.