Annons

De tävlar för Sverige i Yrkes-EM

zoom Gustav Leonhardt, Evelyn Piros och Hannah Forsberg representerar Sverige i Yrkes-EM.
Gustav Leonhardt, Evelyn Piros och Hannah Forsberg representerar Sverige i Yrkes-EM.
NYHETER. Nu startar Yrkes-EM i Göteborg och i det svenska Yrkeslandslaget är man laddade. En av de tävlande knep nyligen OS-guld i Culinary Olympics. ”Jag bytte kockrock och satte igång direkt”, säger kocken Gustav Leonhardt.
Annons

I dag drar Yrkes-EM igång på Svenska Mässan i Göteborg och det är första gången som Sverige arrangerar en internationell yrkestävling. Under tre dagar ska 500 ungdomar från hela Europa tävla inför en publik på 40 000 personer.

Från OS till EM

Det svenska Yrkeslandslaget består av 31 talanger. En av dem, kocken Gustav Leonhardt, har gedigen tävlingserfarenhet.

– Jag kom hem från OS i Erfurt med Juniorkocklandslaget 26 oktober och dagen efter bytte jag kockrock och satte igång direkt. Jag känner att jag lärt mig något från att vinna OS och det tar jag med till Göteborg. Det handlar om hur jag kan förbereda mig mentalt, säger han.

Beroende på vilket yrke man tävlar inom så skiljer sig momenten åt under de tre tävlingsdagarna. Hotellreceptionisten Evelyn Piros kommer att hantera gästernas önskemål på ett fiktivt hotell och för Hannah Forsberg som tävlar inom servering ingår vinidentifiering och att blanda drinkar.

Kocken Gustav Leonhardt har högtryck i köket och ska laga flera olika rätter.

– Dag ett ska jag laga en galantine, det är som en köttfärslimpa på anka. Sedan sätter jag igång med en fiskvarmrätt. Utöver det ska jag förbereda en dessert till dag två och även göra garnityr och en sås som ska serveras tredje dagen, säger han.

Vill ”hitta guldet”

Dag två har han runt fyra timmar på sig att laga och servera en hummerförrätt och en varmrätt som består av helsadel från hjort eller lamm. Dessutom ska han göra två olika garnityrer och en sås. Under starten av finaldagen är temat finger food på skaldjur och fisk. Efter det ska han baka två sorters kakor och servera galantinen. Allt granskas av en jury: hans arbetsstation, tekniken och de färdiga rätterna.

Vad har du siktet inställt på inför tävlingen?

– Att hitta lugnet och att vinna guldet. Det här är problemlösning på en hög nivå och det är kort om tid, så utmaningen är att känna att jag kan klara det, säger Gustav Leonhardt.