Annons

”Det är inte så ängsligt hos oss”

zoom Hanna Williamsson är restaurangchef på Ulla Winbladh på Djurgården.
Hanna Williamsson är restaurangchef på Ulla Winbladh på Djurgården.
NYHETER. Schweinshaxe, stammisar och god stämning på klassiska Ulla Winbladh när de tyska veckorna drar i gång. Besöksliv har pratat med restaurangchefen Hanna Williamsson.
Annons

Restaurangchef Hanna Williamsson måste tänka efter hur länge hon faktiskt jobbat på Stockholmsrestaurangen Ulla Winbladh.

– Ja, i maj blir det 20 år sedan jag först var här och provjobbade. Så, jag har varit här länge men inte längst. Många i personalen har stannat här ovanligt länge, vår köksmästare har varit här i 16 år.

Wärdshuset Ulla Winbladh, uppkallat efter en av Bellmans mest berömda älskarinnor har välkomnat gäster ut till grönskan på Djurgården sedan mitten av 1950-talet även om själva byggnaden uppfördes redan på sent 1800-tal. Restaurangen benämns ofta som en klassiker och det speglas i allt från inredning till meny och klientel. De tyska veckorna, med mat inspirerad av tysk husman har gått av stapeln i ungefär tio år, men oktoberfesten är ett nytt tillskott.

– Vi måste ju prova nytt ibland, även fast vi är ett klassiskt ställe. Vår uteservering är så mycket större nuförtiden och vi vill gärna utnyttja den innan sommaren är slut. Det kändes så kul att avsluta våra tyska veckor med en fest som hyllar den germanska gastronomin förra året och vi gör en repris på det nu, säger Hanna Williamsson.

Vad händer hos er på oktoberfesten?

– Die Schlager Kapelle spelar klassisk tyrolermusik, sådan där riktig ompa ompa. Vi serverar hemmagjord surkål, bretzels, nygrillade korvar samt öl från bryggeriet Paulaner i München men den mest populära rätten är Schweinshaxe.

 Och vilka gäster kommer tror du?

– Det är återkommande gäster till det här varje år, vi har stammisgäng som har det som tradition. Vi har ju genomgående mycket stammisar här på Ulla Winbladh, det är fantastiskt kul.

På jakt efter Schweinhaxe.

– Ja men precis, man grillar hela läggen och det tar en dag. Har man erfarenhet av att laga mat så uppskattar man rätter som kräver tid, man förstår vad det innebär.

Är det särskilt viktigt att ordna speciella events och aktiviteter nu när det ekonomiska klimatet är som det är?

– Ja, helt klart. Sommartid har ju vi mycket gratis, då är det många som rör sig här på Djurgården. Höst, vinter och vår är det ju naturligtvis svårare, men jag hoppas och tror att även nu så är vi ett ställe som man prioriterar att gå till. Man kanske sparar in på ett eller två restaurangbesök och går hit där man vet vad man får, det är inte så ängsligt hos oss.

Hur har sommarsäsongen varit i år?

– Det har varit en så rolig sommar! Vi har märkt av att det varit mycket turister och det har känts ovanligt att prata engelska igen. Hela besöksnäringen behöver ju turisterna. Det har också märkts att svenskarna åkte utomlands på semestern i år, det går inte att jämföra juli i år mot juli förra året- det var inte ett vanligt år.

Det är imponerade att du varit 20 år på samma restaurang, vad är det bästa med ditt jobb?

– Jamen, det är ju så roligt. Framför allt tycker jag ju om att göra folk glada, att gå ut och äta är inte gratis i Sverige så det måste vara något av en upplevelse. Att jobba på Ulla Winbladh är ju så himla kul, det händer något dråpligt varje dag. Jag har varit här så länge nu så jag ser att barnbarnen till våra gäster också blir stammisar.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter