Annons

Det blir en cykelsommar i Sverige

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Intresset för cykelsemester i Sverige har vuxit i ljuset av coronapandemin. ”Det kan vara ett bra år att upptäcka Sverige med sunt förnuft”, säger Katarina Bergstrand på Sweden by Bike.
Annons

På Sweden by bike, som samarbetar med flera svenska destinationer och paketerar cykelsemestrar, ser man en tydlig ökning i år vad gäller intresset för cykelsemester i sommar.

– Det kan mycket väl vara ett bra år för att upptäcka Sverige med cykel om du agerar med sunt förnuft. Vi väntar förstås med spänning på FHMs beslut om vad som gäller för semesterresor, men att cykla känns ju förhållandevis säkert eftersom man vistas ute i friska luften och håller avstånd på ett naturligt sätt, säger Katarina Bergstrand, vd för Sweden by Bike.

Antalet unika besökare på företagets bokningssajt har ökat med 70 procent sedan årsskiftet jämfört med samma period förra året, och under maj ökade antalet besökare med 180 procent mot motsvarande period 2019. Men framför allt har antalet bokningsförfrågningar av cykelpaket ökat med drygt 50 procent i maj, något som pekar på ett större intresse.

– Pandemin har gjort att folk får svårare att resa utomlands och därför börjar de undersöka alternativ för att semestra i Sverige. Då upptäcker många cykelsemestern. En långtgående trend är att folk är miljömedvetna, vill röra på sig och tycker om att vistas i naturen. Det gynnar också cykelresor. Ytterligare en faktor, där Sweden by Bike kanske har bidragit i viss mån, är att utbudet av cykelresor har ökat och att folk hittar dem på nätet. Det finns helt enkelt mer att välja på. Vi märker att många kommuner och regioner satsar mer fokuserat på cykelturism än tidigare.

Är cykling ett ”coronasäkert” semesteralternativ?

– Man måste dels följa myndigheternas föreskrifter, och dels ta eget ansvar. Med det sagt är ju cykling fördelaktigt på det viset att man vistas utomhus, på några meters avstånd ifrån varandra och det handlar inte om några stora folksamlingar. Arrangörerna är i högsta grad medvetna om problemet och försöker göra boende och måltider så säkra som möjligt.

Vilken betydelse har kommande besked om sommarresandet för cykelsemestrandet i Sverige?

– Ett besked om att man får resa friare i Sverige skulle vara positivt för den inhemska cykelturismen och säkert även för oss. Jag kan personligen tycka att det vore ett bra sätt att låta folk få den omväxling de så väl behöver efter restriktionerna, samtidigt som man inte ger sig iväg till andra länder i stor skala. Och jag tror att många skulle upptäcka att cykelresor i Sverige kan vara fantastiskt trevligt.