Annons

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

zoom Ingen surströmming. Den Michelin-belönade menyn har inte tagit steget så långt att de serverar den fermenterade fisken.
Ingen surströmming. Den Michelin-belönade menyn har inte tagit steget så långt att de serverar den fermenterade fisken.
NYHETER. Norden-inspirerade Aquavit i London kniper en stjärna i Guide Michelin. Philip Hamilton, grundare och vd, är chockad och glad. Nu vill han ta sin tolkning av det nordiska köket ut i resten av världen. 
Annons

Aquavit i London har på mindre än ett år tilldelas sin första stjärna i Guide Michelin. För grundare och vd Philip Hamilton kom utmärkelsen som en blixt från en klar himmel. ”Helt fantastiskt”, säger han.

 

Philip Hamilton ser den som ett erkännande för att det krogen gör är bra, och en bekräftelse på att konceptet kan, enligt plan, rullas ut på anda ställen.

 

– Kring Aquavit Londons ”An All day dining concept” har vi alltid haft en idé om att öppna flera restauranger globalt. Hela idén bygger på är ett så kallat ”roll out concept”, vilket betyder att fler restauranger skall öppnas och se likadana ut, säger Philip Hamilton.

 

Rihanna älskar köttbullarna

Med svenska specialiteter som sill och smörgåsbord har restaurangen sedan öppningen i november 2016 lockat mängder av nyfikna gäster, inte minst kändisar som Michael Fassbender och artisten Rihanna.

– Rihanna har varit hos oss fler gånger. Hon älskar våra köttbullar och frågar ofta efter mer potatismos, berättar Philip Hamilton.

Till skillnad från den väletablerade systerrestaurangen i New York, som under många år drevs av Marcus Samuelsson, håller Londonkrogen en mer informell och hemma-hos-liknande stil.

– Vi är mycket mer tillgängliga och vill framför allt vara ett brasserie-koncept.

 

Vilken betydelse har Marcus Samuelsson haft för Aquavit som varumärke? 

– Det enda jag vet är att Marcus jobbade på Aquavit NYC för tjugo år sedan och att han har ett eget koncept som heter Red Rooster.


 

Hur hänger Aquavit i London ihop med originalrestaurangen i New York? 

– Vi har ett licensavtal som säger att vi får använda namnet Aquavit.


 

Vad tycker britterna om sill och våra andra svenska rätter?

– De älskar det, men framför allt så har vi väldigt blandad publik som kommer från hela Europa och världen. Många som någon gång har ätit nordeuropeisk mat känner igen smakerna. 


 

Vad blir nästa steg, surströmming, kaviarmackor, äggost?

– Vi försöker verkligen inte vara konstiga med våra rätter. Vi vill att allt vi serverar ska vara gott och inte framställa det som konstiga rätter.

 

Vad utmärker svensk service, som ni försöker ta med er i Aquavit utomlands?

–Det finns bara en sorts service, bra service. Med allt vad det innebär.