Annons

Enklare planering med ny statistikportal

zoom Med Tillväxtverkets nya statistiktjänst kan enskilda aktörer ta ut statistik per dag, för att till exempel kunna planera kring lov och högtider.
Med Tillväxtverkets nya statistiktjänst kan enskilda aktörer ta ut statistik per dag, för att till exempel kunna planera kring lov och högtider.
NYHETER. Fler får möjlighet att hålla koll på antalet gästnätter i den svenska besöksnäringen efter Tillväxtverkets nya satsning.
Annons

Hur påverkar lov och högtider beläggningsgraden hos hotell, campingar och vandrarhem och hur ser det ut jämfört med grannkommunen? Varje månad samlar Tillväxtverket in uppgifter om inkvartering från Sveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser.

Enklare för användarna

Tidigare har uppdraget legat på SCB att publicera uppgifterna, men sedan i februari är det Tillväxtverket som presenterar statistiken och det i en form som gör det betydligt enklare för användare, enligt Tillväxtverkets analytiker Jimi Löfman.

–Vi har förbättrat och förenklat för användaren hur man får statistiken presenterad för sig och dessutom gjort det möjligt att kunna se den på kommunal nivå, säger han.

Viktigt verktyg för enskilda aktörer

I den nya webbtjänsten är det också möjligt att bryta ner siffrorna till att utläsa statistik från dag för dag och därmed ges även enskilda aktörer inom besöksnäringen ett viktigt verktyg, menar Jimi Löfman.

–Genom att kunna gå ner på kommunal nivå och jämföra mot andra kommuner, men också ta ut statistik per dag, då kan du se och planera för hur till exempel lov och högtider påverkar din verksamhet, säger han.

Ska bli ännu vassare framöver

Förbättringen ligger inom ramen för regeringens satsning att främja besöksnäringens omställning och hållbar utveckling och ambitionerna är att verktyget ska bli ännu vassare framöver.

–Planen är att även undersökning om svenskars resande, inkommande besök i Sverige och turismens omsättning ska publiceras här framgent. Sen kommer vi också att göra en API-lösning som gör att användare själva kan tanka ner statistik och lagra i egna datorn och till exempel matcha mot annan data, säger Jimi Löfman.

Positivt mottagande av tjänsten

–Vi har fått väldigt positiv feedback, framför allt från viktiga användare som de lokala och regionala turistorganisationerna, som är jättenöjda med att på ett väldigt enkelt sätt kunna gå in i portalen och plocka fram statistik, säger Jimi Löfman.

Inkvarteringsstatistiken ingår i Sveriges officiella statistik och omfattar samtliga hotell, pensionat, kurs- och konferensgårdar och vandrarhem med minst fem rum eller nio bäddar, alla stugbyar med minst fem stugor eller 20 bäddar samt alla campinganläggningar, STF-anslutna anläggningar och kommersiella förmedlare av privata stugor och lägenheter.

Underlag till beslut

Inkvarteringsstatistiken används bland annat som underlag till beslut om särskilda turistsatsningar på lokal, regional och nationell nivå. Den ligger även till grund för beräkningen av rese- och turistindustrins effekter på Sveriges ekonomi och sysselsättning.

Statistikportalen hittar du här.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...