Annons

Fazer siktar på OS-medalj – med hjälp av Kajsa Berqvist

zoom Kajsa Bergqvist ska se till att Fazer Culinary Team de är laddade för att vinst i Os i storkök.
Kajsa Bergqvist ska se till att Fazer Culinary Team de är laddade för att vinst i Os i storkök.
NYHETER. Blodchips, svett och syra. Det är ingredienserna för att Fazer Culinary Team ska kunna kamma hem ett guld i storkök i höst. En viktig ingrediens i lagets framgångsrecept är deras mentala coach Kajsa Bergqvist.
Annons

Fazer Culinary Team Sweden har en guldmedalj inom lunch i storköksklassen, både VM 2014 och OS 2012. I oktober kommer laget att sikta mot guld när OS går av stapeln i Erfurt i Tyskland.

Tränat i 18 månader

– Att bevisa vad vi kan innebär en stor press. Jag är en av fyra nya medlemmar och det är tufft att kliva in så här, men vi ska göra allt för att vinna, säger Eva Wilhelmsson, kock på Restaurang Morellen i Uppsala.  

Fazer Culinary Team bildades år 2010 med ambitionen att representera Fazer i internationella tävlingssammanhang. Laget består av sex kockar från Fazer Food Services restauranger och coach är Kurt Weid.

För att förbereda sig inför tävlingen har laget under ett och ett halvt år tränat live på företagets restauranger runt om i Sverige.

– Det känns fantastiskt att det bara är en månad kvar för det har varit en lång resa. Vi har nött in alla moment och mycket har handlat om att hålla tiden, det var den största svårigheten, säger Eva Wilhelmsson.

Svenska råvaror på tävlingsmenyn

Under Culinary Olympics kommer över 50 lag från tre världsdelar att delta och uppdraget är att komponera en lunchmeny för 150 gäster på fem timmar, för fem euro per person. Menyn ska innehålla en soppa, en varmrätt, en salladsbuffé och en dessert. Och den ska byggas på råvaror som symboliserar det aktuella landet.

– Under tävlingen är vi fyra stycken inne på området och vi samarbetar två och två, min roll är att ta hand om desserterna. Vi bedöms för hur vi jobbar, att vi har rent och snyggt och såklart gällande hur det smakar, säger Eva Wilhelmsson.

Lagets tävlingsmeny har skapats med ingredienser från svenska producenter, så som rapsgris från Hallagård och regnbågslax från Hofors.

– Inspirationen kommer från det svenska smörgåsbordet, särskilt vår fiskrätt. Vi har också blodchips och rätter med mycket syra. Det är ju populärt i Tyskland, men det är inget vi tänkt på för att flörta med domarna. Vi har också ett hemligt vapen vad gäller vår soppa, men det kan jag inte avslöja nu.

Kajsa Bergqvist är mental coach

För att maximera vinstchanserna har laget tagit hjälp av höjdhoppslegendaren Kajsa Bergqvist som mental coach. Hon ser stora likheter mellan att ladda inför en idrottstävling och att försvara guldet i en matlagningstävling.

– Jag kan bidra med hur man laddar mentalt för ett viktigt mästerskap och det är samma dedikation som krävs oavsett vad du tävlar inom. På tävlingsdagen är det detaljerna som avgör och hur man hanterar sina nerver, säger Kajsa Bergqvist.

För att inspirera har Kajsa Bergqvist använt sina egna erfarenheter av uppladdning.

 – Det handlar om att gå igenom olika scenarier. På så sätt sitter det i ryggraden vid tävlingen och de kan hitta rätt sinnesstämning för att prestera, säger hon.

Varför kommer laget att vinna?

– De har förberett sig oerhört väl, det är grunden till att lyckas. Men det är svårt att försvara ett guld så jag tror att det kommer att bli en stenhård kamp, säger Kajsa Bergqvist.

 

Fotnot: Den här artikeln uppdaterades 29 september 17:20 med nya uppgifter om tidigare priser för Fazers lag. Informationen finns i faktarutan nedan.