Annons

Fazers kockutbildning garanterar provanställning

zoom Visita välkomnar Fazers initiativ, men utbildningschef<br />
 Peter Thomelius betonar också vikten av validering. Foto: Colourbox/Visita
Visita välkomnar Fazers initiativ, men utbildningschef
Peter Thomelius betonar också vikten av validering.
Foto: Colourbox/Visita
NYHETER. I ett gemensamt försök att minska kockbristen startar måltidsleverantören Fazer Food Services en egen kockutbildning.
Annons

Den tio månader långa kockutbildningen är ett gemensamt initiativ mellan måltidsleverantören Fazer Food Services, Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Astar. Med den hoppas man attrahera fler till kockyrket.

– En kockutbildning är en win-win-lösning som ger oss chansen att få fler driva och matintresserade människor in i branschen och i arbete där vår verksamhet fungerar som en viktig möjliggörare, säger Ingrid Tallroth, HR-ansvarig på Fazer Food Services.

Visita välkomnar initiativet.

–Det är positivt att företagen samarbetar direkt med Arbetsförmedlingen i syfte att utbilda till det skriande behovet av kockar. På detta sätt tar Fazer ansvar både för sin egen kompetensförsörjning men även ett viktigt branschansvar, säger Visitas utbildningschef Peter Thomelius.

Utbildningen är både teoretisk och praktisk, men med tonvikt på praktik då eleverna tillbringar mycket tid i köket även på skolan, förklarar Ingrid Tallroth.

Hur skiljer sig er från existerande kockutbildningar?

– Vi har tillsammans med Astar anpassat utbildningen efter Fazer Food Services egna behov med fokus på bland annat mat- och arbetsmiljösäkerhet, hållbara arbetsprocesser och det gröna köket. Den garanterade provanställningen på någon av våra restauranger är en annan del som skiljer oss åt. Under utbildningen kommer vi hela tiden arbeta nära eleverna, Astar och Arbetsförmedlingen och tillsammans arrangera gemensamma aktiviteter med mer.

Arbetsförmedlingen har bidragit med att ta fram kandidater utifrån Fazers kravprofil.

– Sedan har vi tillsammans träffat dessa för intervju och tagit beslut om vilka elever som ska antas.

Vilka kan söka?

– Alla som står skrivna på Arbetsförmedlingen och är en bit från arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen har också tagit fram vissa grundkrav som de sökande måste uppfylla.

Kommer ni att erbjuda någon validering?

– Inte i dagsläget, men alla som genomför utbildningen kommer att få ett intyg från Astar och sedan får de provanställning som kockar hos oss.

Eleverna får praktisera på en av Fazers restauranger inom Stockholms län där de blir handledda av företagets köksmästare på respektive enhet.

Vad hoppas ni på?

– Vi ser fram emot att tillsammans med Astar utbilda 10-15 motiverade och blivande kockar som vill ta ett steg in i branschen. Målet är så klart att vi kan fortsätta det här samarbetet över lång tid och få in fler kockar i arbete.

Visitas Peter Thomelius vill dock betona vikten av validering för kockstudenterna.

– Jag skulle önska att  eleverna blev validerade efter genomförd utbildning i syfte synliggöra elevernas kunskaper för framtida studier om de väljer att studera vidare  exempelvis på yrkeshögskola samtidigt som Fazer och Arbetsförmedlingen får ett kvitto på att utbildningen håller en hög kvalité, avslutar Peter Thomelius.

 

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren