Annons

Fler sökande till Årets Kock 2020

zoom Martin Moses från SK Mat och Människor blev Årets Kock 2019. Foto: Pressbild
Martin Moses från SK Mat och Människor blev Årets Kock 2019. Foto: Pressbild
NYHETER. När ansökan till Årets Kock 2020 stängde igår hade mer än 10 procent fler ansökningar kommit in jämfört med förra året. En ökning syns också bland andelen kvinnliga sökande.
Annons

Total 68 ansökningar har kommit in till Årets Kock 2020, av dem är 9 från kvinnliga sökande, en ökning med 50 procent jämfört med 2019.

– Det känns fantastiskt att intresset för att söka till Årets Kock ökar från år till år och att vi ser att fler kvinnor söker känns extra roligt. Med tanke på de tuffa tider restaurangbranschen befinner sig i så är det extra härligt att se, säger Andreas Stenberg, vd för Årets Kock.

Vad tror du att ökningen beror på?

– Det är tredje året med det uppdaterade tävlingsformatet och det tror jag kan vara en orsak, sedan kan det vara så att några har mer tid på grund av corona, men det vet jag inte. Sedan har vi i år, med anledning av just corona, infört ett litet ekonomiskt bidrag till de som tar sig vidare till kvaltävlingen. Tanken är att det ska täcka rese- och hotellkostnader i en tid när vi vet att det är tufft i branschen.

Vad är din analys av att andelen kvinnliga sökande har ökat?

 – Dels har vi försökt peppa och pusha fler kvinnor att söka som inte varit intresserade tidigare, sedan vet vi att det finns många – både kockar och samarbetspartner-, runt om i landet som har genomfört olika initiativ för att få fler kvinnor att söka, och det har gett ett positivt resultat.

– Sedan är vi medvetna om att det fortfarande är låga tal och vi vill förstås ha ännu fler kvinnor som söker, säger Andreas Stenberg.

På måndag den 18 maj sker den första uttagningen när juryordförande, Tommy Myllymäki, tillsammans med jury ska utse vilka som ska gå vidare till kvaltävlingen den 9-10 juni. Finalen i Årets Kock sker i september.

 Hur säkra är ni på att det blir en final i september?

– Vi planerar för final i september, men det är klart att vi följer vad som händer i omvärlden, och planerar för en plan B. Men någon form av final blir det, antingen att den sänds digitalt eller att vi senarelägger om vi inte kan köra som planerat.

 

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren