Annons

Från Syrien till jobb på Malmö-restaurang

zoom Syriske Njem Hatom har blivit en viktig del av teamet på restaurang Smak i Malmö.
Syriske Njem Hatom har blivit en viktig del av teamet på restaurang Smak i Malmö.
PORTRÄTT. Att bli en del av en restaurangfamilj blev början på syriern Njem Hatoms nya liv i Malmö. Med åtta års erfarenhet som servitör i ryggen är han en stor tillgång för Smak. När svenskan är flytande ser han fram emot att göra karriär i branschen. 
Annons

–Hej hjärtat, säger Njem Hatom, 26, och ler. Han övar på sin ”fikasvenska”, ord och uttryck som inte vanligtvis finns med i de vanliga svenskböckerna.

Delade ut cv i månader

Vi träffas på restaurang Smak inuti Malmö Konsthall. Platsen är ingen tillfällighet. Restaurangen är Njems språngbräda till en karriär i restaurangbranschen.

Det var en stammis på restaurangen som tipsade ägaren Nina Christensson om Njem. Då hade han tillbringat månader med att försöka sysselsätta sig själv.

– Jag sökte arbete överallt för jag ville jobba. Jag gick runt och delade ut mitt cv. Men jag märkte att det var svårt eftersom jag inte kunde språket.

Men Njem gav inte upp. När det öppnade ett språkkafé för nyanlända i Malmö såg han till att vara där varenda sekund det hade öppet. Och efter månaders hårdträning har han nu via Arbetsförmedlingen fått ett instegsjobb hos restaurang Smak.

 

Åtta års erfarenhet i ryggen

Njem kom ensam till Sverige. Han tvingades att lämna sina föräldrar, som flytt från hemlandet till Libanon, bakom sig. Njem kunde inte vara kvar i Beirut eftersom det efter flyktingströmmarna kom nya regler om vilka som fick stanna. Njem Hatom var för ung. Han packade väskan och reste via Turkiet vidare med båt till Grekland. Sedan genom Europa, via Balkan, till Sverige. 

Det är snart ett och ett halvt år sedan. Han var inte ensam om att göra just den resan, och samtidigt så var han helt ensam – separerad från sin bror, föräldrar och kompisar. Han landade i Malmö, blev förflyttad till flyktingboende i Hedemora och sedan Eskilstuna. En kompis hade en lägenhet i Malmö och han kunde bo där på soffan ett tag. Så Njem drog söderut. Men han var tvungen att ha något att göra.

– Jag har jobbat i restaurangbranschen i åtta år i Syrien och Libanon. Mitt första jobb var på en italiensk restaurang i Aleppo. Jag har jobbat med allt, som diskare, servitör och bartender och till och med hoppat in som kock en vecka. Jag gillar att jobba på restaurang eftersom man får träffa nya människor och umgås med dem varje dag, säger Njem.

 

Sökte boende i sociala medier

Smaks restaurangchef Helena Håkansson har sällan träffat ett sådan hängiven medarbetare. Och han har alltid ett stort leende på läpparna även de dagar då det är tufft. Som när det inte längre gick att bo kvar i kompisens lägenhet. En annan tidigare inneboende hade återvänt och det fanns inte längre plats för Njem. Han stod utan boende.

 – Trots att han bodde runt på olika soffor så kom han alltid i tid och skötte alltid sitt jobb perfekt. Det var tal om att han skulle bli skickad till Stadsmissionens boende. När vi förstod hur det låg till tog vi saken i egna händer. Vi gjorde en efterlysning på Facebook och frågade alla vi kände. Nina ringde till och med sin svärmor och bönade och bad, minns Helena Håkansson.

Det gick en vecka utan napp. Helena Håkansson gjorde en ny efterlysning i sociala medier. Till slut mejlade en kvinna och erbjöd ett rum. 

Det skulle visa sig att hon till och med var språklärare och att rummet hon hyrde ut låg i ett av stans finaste kvarter, nära havet – och idolen Zlatans hus.

– Jag och Nina åkte till Ikea och köpte all typ av inredning han kunde behöva till rummet och så överraskade vi Njem med det och två nya svensklexikon, berättar Helena Håkansson.

 

Övar språk med gästerna

Och hon vet hur viktigt det egna boendet är för honom. 

– Hur ska man kunna komma in i ett samhälle om man inte har jobb eller bostad? Det hänger ju ihop, säger hon och tillägger hur imponerad hon är över hans fina kontakt med gäster.

– Njem är alltid glad. Han har bra hand med gäster och själva arbetet ute i restaurangen lärde han sig på en dag. Det är bra att träna på svenska här eftersom han träffar folk hela tiden. Gästerna tycker också att det är kul att prata med honom och vi har flera som kommer hit bara för att ta en kaffe och skvallra lite med honom, säger hon.

Modig. Så beskrivs Njem. Han sköter all kontakt med myndigheter helt själv och har bättre koll på svensk lagstiftning än vad hon själv har, enligt Helena Håkansson. 

– Jag har aldrig träffat någon som är så ambitiös som Njem. Som har den styrkan att helt börja om från början. Och nu är han en av oss, del av vår restaurangfamilj, säger hon.

 

Vill plugga vidare

För Njem som kände sig rotlös efter att ha flyttat runt i landet har Smak och rummet i Limhamn blivit en ny grund att stå på. 

– Jag kommer att stanna i Malmö nu. Förut planerade jag att flytta till Göteborg eller Stockholm. Jag tänkte att det var lättare att få jobb där. Men jag har för många kompisar för att flytta nu.

Och Njem har en tydlig vision om fram-tiden. Han vill bli flytande i svenska och plugga vidare inom sin jobbgenre.

– Om fem år jobbar jag inom restaurang. Kanske har jag en flickvän eller familj. Men jag vill också studera på universitet. Jag har tänkt att utbilda mig inom Restaurant Management så att jag kan jobba som restaurangchef.

– Han kan få mitt jobb, utbrister Helena Håkansson.

Robotdammsugaren som effektiviserar hotellets hela städprocess

Robotdammsugaren som effektiviserar hotellets hela städprocess

Set. Start. Rent! Nexaros lösning för hotellbranschen sparar tid och pengar. Samtidigt som den befintliga personalen får stöttning i sitt dagliga arbete