Annons

Gastronord – med fokus på framtidens mat

zoom FOTO: Angelica Liljenroth
FOTO: Angelica Liljenroth
NYHETER. Idag inleds årets upplaga av Gastronord på Stockholmsmässan. Besökarna möts av ett fullspäckat schema och ett tydligt tema – framtidens mat. Redan nu står det också klart att mässan återkommer 2025.
Annons

Under tre dagar är det återigen dags för hotell-, restaurang- och cateringbranschen att samlas för att ta del av ett digert program på Stockholmsmässan. Projektledaren Monika Johannesen Widholm beskriver känslan som väldigt positiv och ser verkligen fram emot de kommande dagarna.

– Vi har aningen färre utställare men nästan 150 föreläsare vilket jag tror är ett nytt rekord, säger hon och berättar att de under förmiddagen avslöjat att mässan från och med nu ska återkomma varje år. Tidigare har Gastronord arrangerats vartannat år.

– Det beror till hundra procent på att vi har lyssnat på branschen. Det är en bransch där det händer mycket, inte minst inom framtidens mat och i den här föränderliga världen behöver Gastronord återkomma varje år. Vi vill också få med oss branschen och att vi tillsammans bestämmer programpunkter, tävlingar och annat, säger hon.

 Fem tävlingar under de tre dagarna

Framtidens mat och hållbarhetsfrågor är också saker som präglar årets mässa. En nyhet för i år är att tankesmedjan Sweden Foodtech flyttat in på Gastronord där de håller sin årliga konferens Big Meet tillsammans med representanter från olika delar av världen. Ett testkök där framtidens produkter från hela världen testas av ledande utvecklingskockar är tillgängligt både för mässbesökare och konferensdeltagare.
– Vi vill bli Nordens nya arena för framtidens mat och samarbetet med Sweden Foodtech är ett tydligt steg i vår nya riktning.

Vad har du för tips för den som ska besöka Gastronord, vad får vi inte missa?

– Mitt främsta tips är att man ska ha tid att vara här en längre stund. Det är så mycket som händer under de här dagarna. Vi har till exempel fem tävlingar, vilket vi inte haft tidigare. I dag, tisdag, pågår glass-SM och vår egen Vinordic Wine Challenge och imorgon avgörs Bocuse d’Or Sweden Commis Award. På torsdag utses både Årets unga sommelier och Årets unga kock, vilket är superkul eftersom det handlar om att lyfta den nästkommande generationen av kockar och sommelierer, säger Monika Johannesen Widholm

Gastronord pågår 9–11 april, se hela programmet här

LÄS ÄVEN vår artikel om att Sweden Foodtech flyttat in på Gastronord

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...