Annons

Göteborg – Stockholm på två timmar: SJ vill bygga järnväg för snabba tåg

zoom Med höghastighetståg skulle det ta två timmar att åka mellan Stockholm och Göteborg.
Med höghastighetståg skulle det ta två timmar att åka mellan Stockholm och Göteborg.
NYHETER. SJ vill bygga höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Det skriver ledningen på DN Debatt under måndagen.
Annons

Två timmars för att resa mellan Stockholm och Göteborg eller två och en halv mellan Stockholm och Malmö.

Genom att bygga nya järnvägar med tåg som kör 320 km i timmen skulle det bli möjligt. Tåg söderut skulle kunna avgå så ofta som var sjunde minut från Stockholm.

Ett drömscenario, enligt SJ:s ledning.

”Nästan pendlingsavstånd”

Att bygga höghastighetståg skulle ge  kortare restider och bidra till att förverkliga Sveriges klimatmål samt fria upp trafiken på de befintliga stambanorna för godstrafik såväl som regional och lokal persontrafik.

Den ökade och effektiviserade trafiken skulle leda till en sammansmältning av regionerna i södra delen av Sverige. Det skulle göra regionen mer attraktiv för internationella storföretag. Det skriver Jan Sundling, SJ:s styrelseordförande, och Crister Fritzson, SJ:s vd, på DN Debatt.

Vad skulle höghastighetstågen innebära för Göteborgs besöksnäring?

– Man kan säga att snabba förbindelser mellan storstäder är jätteviktigt för besöksnäringen. Det skulle innebära att det nästan blir pendlingsavstånd mellan Stockholm och Göteborg. Hela Sydsverige blir i princip en enda region. Så vi ser väldigt positivt på det, säger Stefan Gadd, presschef på turistorganisationen Göteborg and Co.

Läs hela debattexten här.