Annons

Göteborgsfamiljen har öppnat världens största pizzeria

zoom – Ingen har väl kommit på en sådan knäpp idé som att bygga en pizzeria i den här storleken, säger Tobias Hamberg, styrelsemedlem i Göteborgsfamiljen.
– Ingen har väl kommit på en sådan knäpp idé som att bygga en pizzeria i den här storleken, säger Tobias Hamberg, styrelsemedlem i Göteborgsfamiljen.
NYHETER. Pizzatrenden är här för att stanna. Nu har världens största pizzeria, Moreno Pizza, öppnat (bio-)dörrarna i Göteborg. Och i Luleå satsar företaget Fizza stort på pizzaautomater.
Annons

I maj slogs portarna upp för världens största pizzeria, Moreno Pizza i Göteborg. Bakom den nya restaurangen ligger Göteborgsfamiljen, som visste att de satsade fysiskt stort, men inte i bemärkelsen världens största.

– Ingen har väl kommit på en sådan knäpp idé som att bygga en pizzeria i den här storleken. Vi bygger alltid våra koncept utefter områden i stort och vi tyckte det här kändes kul och i tiden, säger Tobias Hamberg, styrelsemedlem i Göteborgsfamiljen.

Succén krävde omfattande rekrytering

Med sitt krogimperium driver Göteborgsfamiljen 20 restauranger i Göteborgtrakten, där ingen av deras restauranger är den andra lik. Det nyaste tillskottet ligger i en gammal biograf med en kapacitet för att baka 2 000 vedeldade pizzor. Moreno Pizza blev snabbt populär och fick påbörja en omfattande rekrytering redan under öppningsveckan.

– Det var på en helt ny nivå. Vi hade 100 meter kö och fick panik-rekrytera ytterligare 40 medarbetare till våra redan 80 kollegor, säger han.

Utmaningar med storsatsning

Men, att starta i gång världens största pizzarestaurang medför utmaningar, även för erfarna Göteborgsfamiljen.

– Att synka ett så stort team med service i den här omfattningen tar tid. För att få hela logistiken att gå ihop behöver man arbeta praktiskt och se vad som fungerar, det är inget man kan förbereda sig på. Vi har fått feedback från gästerna och jobbar för att bli lite bättre varje dag, säger Tobias Hamberg.

Planerar dubblera pizzaproduktionen

Nu väntas en sommar av pizza, pasta och sallad för Moreno Pizza, som på sikt planerar att dubblera sin pizzaproduktion.

– Vi räknar med att hantera 5 000 personer en fredag eller lördag, pizzatrenden har vuxit sig stark och det är ett koncept med bred målgrupp. Bärs och pizza går alltid hem, säger han.

Fizza levererar nygräddat i automat

Den italienska maträtten hittar ständigt nya vägar till framgång. Förutom världens största pizzeria och to go-pizza i mugghållare som Besöksliv skrivit om tidigare, har det öppnat en pizzaautomat i Luleå. Automaten levererar napolitanska pizzor med färska råvaror på tre minuter! Företaget Fizza ligger bakom nytänkandet och de har planer på att etablera över 100 pizzaautomater i Sverige framöver.

– Det är lättillgängligt och enkelt för kunderna. I september öppnar vi upp 3–4 automater i Stockholm och Göteborg, sedan rullar utvecklingen på i resten av landet, säger ägaren Jonny Pohjanen.

Läs även: “En pizza som ryms i bilens mugghållare”

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter